Toxiinfecție alimentară de grup la un sanatoriu. Zeci de persoane s-au intoxicat cu salmonella
Au venit la sanatoriu să se trateze, dar s-au intoxicat cu salmonella. Vorbim despre 29 de beneficiari ai sanatoriului din satul Hîrjauca, raionul Călărași, care au acuzat febră, slăbiciuni și diaree, după ce au mâncat preparate din carne.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, totul s-a întâmplat săptămâna trecută. În cadrul anchetei epidemiologice, s-a constatat că pacienții s-au alimentat la cantina sanatoriului, consumând gulaș din carne, fileu de găină și biftec copt.
La 17 dintre pacienții examinați bacteriologic s-a depistat Salmonella enteriditis. Ancheta epidemiologică a cazului continuă.
Totodată, ANSA a venit cu recomandări pentru evitarea riscurilor pentru sănătate. Astfel, alimentele crude trebuie păstrate separat de cele gătite, ouăle, carnea și produsele de mare trebuie preparate cât mai bine, alimentele gătite trebuie refrigerate și încălzite la cel puțin 60 de grade C. De asemenea, se recomandă evitarea decongelării alimentelor la temperatura camerei și folosirea acestora după data expirării.
Potrivit ANSA, săptămâna trecută, s-a atestat o creștere ușoară a numărului de cazuri de boli diareice acute, fiind raportate 677 de cazuri, comparativ cu 635 înregistrate săptămâna precedentă.