Conducerea Ministerului Agriculturii a avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”. Despre ce au discutat și care sunt concluziile
Subvenționarea agricultorilor, fluidizarea traficului transfrontalier, aplicarea unui moratoriu pentru creditele acordate fermierilor, au constituit subiectele discuției dintre membrii Asociației „Forța Fermierilor” și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. În timp ce fermierii își exprimă nemulțumirea față de modul în care autoritățile gestionează problemele din sectorul agricol, vicepremierul Vladimir Bolea declară că Guvernul a majorat volumul subvențiilor și a aprobat mai multe măsuri decât în anii precedenți.
„Ajutorul financiar în valoare de 200 de milioane de lei va ajunge în conturile a circa 3000 de fermieri mici și mijlocii. Un alt suport este sub formă de motorină, orientat, la fel, către fermierii afectați de seceta severă din 2022. Aceste măsuri vor fi deschise la AIPA imediat ce hotărârile vor fi publicate în Monitorul Oficial”, a declarat Vladimir Bolea.
Oficialul a mai comunicat că în scopul desconcentrării transportului de cereale în posturile vamale, vor fi create mai multe zone de control în afara localităților, dotate cu parcări și alte facilități, după modelul postului vamal Giurgiulești.
„Fluidizarea traficului transfrontalier este o prioritate pentru noi. Acest lucru l-am comunicat și la Galați. Am solicitat să beneficiem de asistență financiară prin „Coridoarele Solidarității”, pentru a moderniza infrastructura pentru a accelera transportul de produse agricole. La fel, recent, am vizitat postul vamal Giurgiulești și am constatat că timpul de așteptare pentru trecerea frontierei prin PTFS Giurgiulești variază între 24 și 30 de ore. Ritmul de procesare a controlului tirurilor cu cereale este, spre regret, mai scăzut în partea română, însă depunem eforturi pentru a degaja circulația transfrontalieră”, a comunicat oficialul.
Chiar și așa, agricultorii susțin că vor continua protestele.
„Protestele nu s-au încheiat, ele o să fie organizate în continuare. Insistăm să avem o întâlnire cu prim-ministrul Dorin Recean pentru săptămâna viitoare. Noi dorim să discutăm cu șeful Executivului despre moratoriu pentru creditele luate de agricultori”, a declarat pentru Radio Moldova, președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Ion Plămădeală.
Amintim că luni Executivul a aprobat mai multe măsuri de sprijin a fermierilor afectați de crizele din anul trecut. Astfel, aproximativ trei mii de agricultori din Republica Moldova vor beneficia de ajutor în sumă de 200 de milioane de lei. Totodată, fermierii a căror recoltă a fost afectată în proporție de 50 la sută și mai mult, vor primi și ajutor sub formă de motorină, acordat de partenerii externi.