Ion Munteanu: Aproximativ 400 de procurori urmează să fie prezenți la Adunarea Generală a Procurorilor, care se va desfășura săptămâna viitoare
Aproximativ 400 de procurori urmează să fie prezenți la Adunarea Generală a Procurorilor, care se va desfășura săptămâna viitoare, a anunțat procurorul general interimar Ion Munteanu, la un club de presă. El a mai spus că așteptările sale, dar și ale Procuraturii, privind acest for sunt foarte mari și e sigur că evenimentul va decurge astfel, încât în termen cât mai scurt posibil să existe un Consiliu Superior al Procurorilor (SCP) funcțional, care să facă față solicitărilor sistemului procuraturii din Republica Moldova.
Procurorul general interimar Ion Munteanu mai spune că urmează să fie reformată Procuratura Anticorupție, căreia îi va reveni și funcția de exercitare a urmăririi penale. Astfel, potrivit acestuia, procurorii anticorupție ar urma să se concentreze pe investigarea cazurilor de mare corupție.
„Ceea ce se urmărește este dezvoltarea unei instituții autonome, care să aibă capacitatea reală și să fie maxim de eficientă în lupta cu marea criminalitate sau cu marea corupție, asta ar însemna Procurata Anticorupție. PA, în urma modificărilor legislative, care sunt la etapa de promulgare, urmează să-i revină doar activitatea de exercitare a urmării penale. Asta însemnă că Procuratura Anticorupție efectuează activitatea de urmărirea penală fără suport din exterior, fără Centrul Național Anticorupție, fără Ministerul de Interne, însă pentru asta este necesar crearea structurii date de la zero”, a precizat Ion Munteanu.
Totodată, Ion Munteanu susține că în sistemul Procuraturii sunt în prezent peste 100 de locuri vacante, ceea ce influențează negativ activitatea acesteia, iar una din misiunile CSP este să suplinească în termeni proximi lipsa de cadre.
Procurorul general interimar a mai relatat că în Procuratură se poartă discuții despre cum va fi interpretată și aplicată legea în raport cu candidații în privința cărora nu există o decizie a Comisiei pre-vetting. Acest aspect ar trebui să fie discutat și la Adunarea Generală a Procurorilor, care va fi convocată pe 23 august. În cadrul acesteia, urmează a fi aleși noi procurori membri în CSP din rândul candidaților care au trecut testul integrității. Mai exact, este vorba de cinci funcții de membru în CSP: una din partea Procuraturii Generale și patru din partea celorlalte procuraturi. Aproximativ 600 de procurori activează, în prezent în sistemul procuraturii din Republica Moldova. Un procuror, la început de carieră, ridică anual circa 250 de mii de lei. Pentru cei cu experiență salariu ajunge la 400 de mii de lei, anual.