Maia Sandu, pentru RFI: R. Moldova va ajuta Ucraina să-și exporte cereale, însă ținând cont de interesele agricultorilor moldoveni
Republica Moldova lucrează cu partenerii externi pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cereale, ținând cont în același timp de interesele fermierilor moldoveni, a declarat președinta țării, Maia Sandu, într-un interviu acordat serviciului în limba română al radiodifuzorului public francez RFI pe 18 august.
„Republica Moldova oferă Ucrainei asistență pentru tranzitul cerealelor încă de la începutul războiului. Nu numai acum, când porturile dunărene au fost bombardate”, a spus Maia Sandu, făcând referire la atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.
„”Încercăm să găsim o soluție. Se discută și cu Ucraina, și cu România și cu Comisia Europeană să vedem cum putem împăca interesele fermierilor R.Moldova, dar și să putem asigura acest tranzit de cereale din Ucraina. Suntem obligați să ajutăm Ucraina. Ucraina ne asigură pacea astăzi. Noi vom face totul ca să găsim o soluție pe cât se poate de bună pentru ambele părți, a spus președinta.
Maia Sandu a recunoscut că infrastructura actuală a țării noastre nu este suficient de dezvoltată nici măcar pentru nevoile fermierilor autohtoni, iar exporturile ucrainene o pun sub o presiune mai mare.
Președinta a subliniat însă că este de datoria Republicii Moldova să ajute Ucraina: „Ucraina ne asigură astăzi pacea”.
Șefa statului a comentat și avertizările agricultorilor privind reluarea protestelor în capitală.
„Guvernul a luat și măsuri pentru a sprijini producătorii moldoveni”.
Îngrijorări similare au fost exprimate de fermierii din cinci state membre ale UE din centrul și estul, presând Comisia Europeană să instituie o interdicție temporară a vânzării interne a anumitor produse cerealiere ucrainene în România, Bulgaria, Slovacia, Ungaria și Polonia, planificată să expire până pe 15 septembrie.
Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt îngreunate de decizia unilaterală a Rusiei de a înceta Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră pe 17 iulie. Acordul, intermediat de Turcia și ONU în iulie 2022, a permis țării să-și exporte produsul agricol pe fondul invaziei pe scară largă.