Social

Peste 300 de persoane au participat la ediția a X-a a Congresului Diasporei. Ce subiecte au fost abordate în cadrul evenimentului

Peste 300 de persoane au participat la ediția a X-a a Congresului Diasporei. Totalurile au fost făcute de secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel, într-un briefing de presă. Serviciile oferite de Guvern pentru cetățenii din diasporă, dezvoltarea proiectelor și implicarea diasporei în viața civică a Republicii Moldova au fost printre subiectele abordate la congres. De la începutul lunii august în Republica Moldova au fost organizate mai multe evenimente destinate diasporei.

Luna august este dedicată Zilelor Diasporei, iar în acest an au început cu deschiderea Taberei DOR, organizată în fiecare vară de Biroul pentru Relațiii cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, a precizat secretarul de stat Adrian Băluțel. Tabără a avut drept scop fortificarea legăturilor culturale ale copiilor din diasporă cu țara lor de origine, Republica Moldova. Astfel, timp de 10 zile, participanții la program au fost antrenați în diverse activități artistice, lingvistice, sportive, turistice, de cunoaștere a istoriei și culturii țării noastre. În același timp, săptămâna trecută a avut loc Congresul Diasporei și Diaspora Business Forum, a mai punctat Adrian Băluțel.

„Am vorbit despre serviciile consulare disponibile pentru diasporă, despre oportunitățile de afaceri acasă, am vorbit foarte mult despre probleme cu care se confruntă diaspora și am discutat soluții. Toate acestea au fost realizate alături de cei 300 de participanți din 24 de state. Pentru prima dată din 2014, în acest an am revigorat formatul de Diaspora Business Forum. În cadrul forumului de afaceri pentru diaspora am discutat în mod special programele Organizației pentru Dezvoltare a Antreprenoriatului, despre oportunitățile de implicare acasă, am vorbit cu reprezentanți din diasporă care au deschis o afacere acasă”, a declarat Adrian Băluțel.

Totodată, Adrian Băluțel a precizat că la aceste întâlniri s-a discutat despre cât de mult diaspora poate să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova și, în special, despre cele 41 de proiecte, implementate prin programul DAR. Acestea prevăd ca împreună cu Guvernul, autoritățile publice locale și partenerii externi cetățenii din diasporă să participe la reconstrucția localităților, să îmbunătățească infrastructura, să organizeze activități culturale în sate etc.

Zilele Diasporei au avut loc în luna august. Astfel, în perioada 18-19 august la Chișinău și au fost marcate prin două evenimente speciale: Congresul Diasporei și Diaspora Business Forum. Precizăm că, odată la doi ani, Guvernul organizează Congresul Diasporei prin intermediul Biroului relații cu diaspora în colaborare cu instituțiile publice centrale și asociațiile diasporei.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult