Alergia la ambrozia afectează locuitorii capitalei. Angajații Întreprinderii „Spații Verzi” au distrus planta pe o suprafață de 6,5 hectare
Ambrozia dă bătăi de cap locuitorilor capitalei care sunt alergici la ea, dar și angajaților primăriei municipiului Chișinău, care au raportat că au distrus această plantă pe o suprafață de 6 hectare și jumătate. În timp ce unii cetățeni spun că au de suferit, alții susțin că nu sunt alergici sau că nu cunosc prea multe despre ambrozie. Medicii ne recomandă să reducem timpul petrecut în aer liber în sezonul polenic.
În timp ce o parte din locuitorii capitalei spun că suferă din cauza ambroziei, care îi face să respire mai greu ori să strănute cu regularitate, alții afirmă că nu sunt alergici la această plantă și nici nu cunosc despre existența ei.
„Fiul meu are alergie de la ambrozie, în luna august mai puțin iese pe afară. Dacă vedem ambrozie prin ogradă o cosim”.
„Eu nu pot să respir din cauza ambroziei. Mai mult mă deplasez cu automobilul, nu pot să mă plimb deloc”.
„Soția mea strănută cu regularitate din cauza ambroziei. Ar fi bine ca locuitorii capitalei să cosească această plantă. În capitală nu este combătută deloc ambrozia”.
„Eu nu înțeleg. Ce înseamnă ambrozia?”.
„Eu nu sunt alergic, nu mă afectează”.
Chișinăuienii sunt rugați să anunțe reprezentanții de la Spații Verzi despre zonele în care crește ambrozia, care provoacă alergie sezonieră, a menționat astăzi în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei, directorul interimar al Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Tudor Gîrbu. Potrivit acestuia, în parcurile din capitală, în preajma lacurilor și a străzilor pietonale au fost folosite substanțe chimice pentru a combate ambrozia.
„Săptămâna trecută, noi am combătut ambrozia pe o suprafață de aproximativ 6,5 hectare, dintre acestea 5 hectare au fost distruse prin metoda chimică, iar restul prin cosire”.
Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, le recomandă cetățenilor să reducă timpul petrecut în aer liber în sezonul polenic, a declarat pentru Radio Moldova, purtătoarea de cuvânt a instituției, Vladislava Ceban.
„Este necesar să conștientizăm importanța unei atitudini responsabile în vederea diminuării pericolului cauzat de apariția ambroziei. Măsuri de prevenire a alergiei din cauza ambroziei sunt: închideți ferestrele în timpul zilei, schimbați hainele când veniți de afară, spălațivă frecvent pe față și pe mâini, utilizați aparatele de aer condiționat cu filtre, purtați măști la necesitate”.
Reamintim că, săptămâna trecută, în țara noastră a fost înregistrat primul caz din acest an de reacție severă alergică la ambrozie. Un bărbat în vârstă de 63 de ani din raionul Căușeni a fost preluat de medici în stare gravă, cu semne de șoc anafilactic.