Pactul Ribbentrop-Molotov, 84 de ani de la semnare // Actul a avut consecințe devastatoare pentru teritoriul Republicii Moldova, opinii
Astăzi, 23 august, se împlinesc 84 de ani de la semnarea de către miniștrii de Externe ai Germaniei Naziste și Uniunii Sovietice a așa-numitului Pact Ribbentrop-Molotov. Acest document a dat cale liberă Germaniei, să atace Polonia și astfel să declanșeze cel de-al Doilea Război Mondial. În același timp, URSS a participat la împărțirea Poloniei, și a obținut frâu liber de a anexa Statele Baltice, Basarabia și Bucovina de Nord. Potrivit istoricilor, semnarea acestui act a avut consecințe devastatoare pentru teritoriul de astăzi al Republicii Moldova, localnicii fiind supuși politicii represive sovietice.
Cunoscut și ca Pactul Stalin - Hitler, documentul a avut și un protocol adițional secret care includea România, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și Finlanda în sferele de influență ale Germaniei și Uniunii Sovietice.
La doar nouă zile după semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov, la 1 septembrie 1939, forțele germane au atacat Polonia, declanșând cel de-al Doilea Război Mondial. În replică, Marea Britanie și Franța, aliate ale Varșoviei, au declarat război Germaniei.
La 17 septembrie, Armata Roșie a pătruns în partea de Est a Poloniei. În noiembrie același an, Stalin a atacat Finlanda, iar în iunie 1940, sovieticii au anexat Țările Baltice. Spre sfârșitul lunii iunie, Guvernul Sovietic a cerut autorităților române să se retragă imediat din Basarabia și Bucovina de Nord.
Aflată sub presiunea notelor ultimative și în contextul izolării internaționale a țării, România a fost nevoită să cedeze aceste teritorii pentru a evita războiul și vărsările de sânge. Un an mai târziu, la 22 iunie 1941, România a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, de partea Germaniei, atacând URSS, pentru a-și recupera teritoriile.
Istoricul Ion Varta a declarat, pentru Radio Moldova, că teritoriul Republicii Moldova de astăzi este rezultatul acelor înțelegeri semnate de către Hitler și Stalin la 23 august 1939. Ca urmare a anexării Basarabiei la URSS, populația băștinașă a fost supusă deportărilor, represiunilor politice, foametei organizate, muncii forțate în gulagurile comuniste, industrializării și colectivizării.
„Din acel teritoriul anexat de Uniunea Sovietică, la 2 august 1940 a „ctitorit” acea Republică Sovietică Socialistă Moldovenească în componența Uniunii Sovietice, cu încălcări grave, inclusiv a Constituției lui Stalin din '36, cu amputări teritoriale grave cu sud-nordul Basarabiei, cu încorporarea acestor teritorii în componența Ucrainei sovietice de atunci. În prezent Republica Moldova este doar o parte din acel teritoriu care a fost anexat ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov”, a declarat istoricul.
Pentru a comemora victimele celor două mari regimuri totalitare din Europa, Parlamentul European a adoptat în 2008 „Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului”.