Externe

Astăzi se împlinește un an și jumătate de când Federația Rusă a invadat Ucraina

Războiul din Ucraina este cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și cel mai mediatizat război din istorie, scrie presa din România. Din cauza acestuia, peste 6 milioane de ucraineni s-au refugiat în țările europene. Analiștii politici cred că războiul va mai dura și nu văd premise ca acesta să se termine în timpul apropiat.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, după câteva luni în care peste 150 de mii de soldați și echipamente militare s-au deplasat în apropiere de hotarul cu această țară, înconjurând-o din trei părți. În prezent, negocierile de pace sunt încă departe de a fi acceptate, ambele părți încercând să-și consolideze pozițiile de luptă. Forțele ucrainene vor să recupereze cât mai mult din teritoriul ocupat, în timp ce Rusia dorește să mențină controlul asupra regiunilor pe care le-a anexat ilegal.

În ultima perioadă s-au intensificat atacurile cu drone asupra regiunilor din Federația Rusă. Cele mai recente cazuri vizează chiar capitala Moscovei, unde un zgârie-nori a fost lovit de două ori, provocând pagube materiale. Moscova a acuzat în repetate rânduri Ucraina că a efectuat lovituri cu drone pe teritoriul său.

Deși Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru anumite incidente, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacurile asupra teritoriului rus sunt un „proces inevitabil, natural și absolut corect”.

În pofida luptelor crâncene de pe front, autoritățile ucrainene insistă pe aderarea Ucrainei la NATO. La summitul de la Vilnius a fost creat consiliul NATO-Ucraina prin care țara aflată în război este pe picior de egalitate cu NATO și a fost simplificată procedura de aderare a țării la NATO.

În ultimele săptămâni militarii ruși au bombardat porturile ucrainene după ce a blocat acordurile care permiteau exportul cerealelor prin Marea Neagră, după retragerea unilaterală a Rusiei din acordul mediat de Organizația Națiunilor Unite și Turcia.

Analistul politic de la Chișinău, Ion Tabîrță susține că războiul ne se va încheia în viitorul apropiat deoarece Federația Rusă nu mai are capacitatea de a cuceri noi teritorii, iar militarii ucraineni nu sunt în stare să-și recupereze teritoriile acaparate de forțele ruse.

„Federația Rusă ar putea accepta un acord de pace doar dacă teritoriile ocupate de militarii ruși vor rămâne în mâinile autorităților de la Kremlin. Ucraina va fi dispusă să discute despre sfârșitul războiului doar când își va elibera teritoriile sale sau atunci când militarii ruși se vor retrage de pe teritoriul statului vecin”, a spus Ion Tăbîrță.

Potrivit agenției Organizației Națiunilor Unite, peste 6,2 milioane de cetățeni ucraineni aveau statut de refugiat în iulie 2023, iar aproape 5,1 milioane au fost strămutați pe teritoriul Ucrainei. 90% dintre aceștia sunt femei și copii, iar bărbații de vârstă militară au rămas să-și apere țara. Polonia și Germania au primit cei mai mulți refugiați.

Peste 9400 de civili, dintre care 500 de copii, au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina, a afirmat recent Înaltul comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului. De asemenea, aproximativ 17 mii de civili au fost răniți. Potrivit Organizației, bilanțul nu este complet pentru că lipsesc date din mai multe regiuni, în special din Mariupol, Lîsîceansk și Severodonețk, respectiv numărul victimelor ar putea fi mult mai mare.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult