Regional

Două puncte de operare terestră SMURD a unităților de salvatori și pompieri au fost inaugurate astăzi la Ungheni și Cantemir

Două puncte de operare terestră SMURD a unităților de salvatori și pompieri au fost inaugurate astăzi în Ungheni și Cantemir. Proiectul valorează 10 milioane de euro și va reduce timpul de intervenție a Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, timpul de intervenție a salvatorilor și pompierilor atât din Republica Moldova cât și din România.

Cele două unități SMURD, au fost dotate cu 10 autospeciale de intervenție și 4 autospeciale de descarcerare grea. Acestea vor fi utilizate pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, precum și pentru efectuarea lucrărilor de descarcerare și salvare, potrivit șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Oprea.

Subdiviziunile IGSU din Ungheni și Cantemir, au fost reconstruite datorită acestui proiect. El mai prevede construcția a patru platforme autorizate de aterizare decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a 4 spitale din țară, la Chișinău, Bălți și Cahul, procurarea și dotarea parcului SMURD cu autospeciale de intervenție și de descarcerare”.

Datorită acestor dotări, timpul de intervenție a salvatorilor și pompierilor va fi redus până la 15 minute, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Prin astfel de proiecte noi ne propunem să acordăm ajutor cetățenilor în cel mai scut timp posibil de intervenție. Vom lucra și în continuare la astfel de proiecte cu partenerii externi”.

Precizăm că proiectul SMURD – 2, a fost lansat în anul 2019 și va fi finalizat până la sfârșitul lunii septembrie. Proiectul valorează aproximativ 10 milioane de euro, dintre care aproape 6,5 milioane de euro sunt oferiți prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult