Politic

Realizările, restanțele și aspirațiile Republicii Moldova la 32 de ani de independență: Situația energetică a țării noastre

La 32 de ani de Independență, sectorul energetic rămâne unul dintre cele mai vulnerabile domenii ale Republicii Moldova, iar fără partenerii externi Chișinăul nu ar putea asigura securitatea națională în cazul unor situații excepționale. Acum 32 de ani, Republica Moldova și-a căpătat independența, dar a moștenit toată infrastructura de rețele electrice și de gaze naturale din timpurile sovietice. În plus, stațiile de pompare a gazelor, Centrala Electrică de la Cuciurgan, au fost construite pe malul stâng al Nistrului, așa încât Moscova să poată șantaja în orice moment țara noastră, subliniază expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

“Pe lângă aceasta, dependența energetică a țării noastre față de Centrala de la Cuciurgan a permis Rusiei să pună niște condiții dezavantajoase în contractul la gaze și noi înțelegem că dacă astăzi oprim livrarea gazelor în regiunea transnistreană, rămânem fără energie electrică sau vom avea deficit de curent și va trebui să mergem pe conectare în evantai. Și astăzi noi încă depindem, și Moscova s-a folosit de lucrul ăsta, să ne spună că dacă vreți să aveți energie înseamnă ca trebuie să livrați gaz gratuit regiunii transnistrene și datoria să o punem pe capul vostru”.

Pentru a reduce șantajul energetic din partea Federației Ruse, Republica Moldova a făcut pași mici, dar importanți, în încercarea de a-și diversifica furnizorii. Potrivit lui Sergiu Tofilat, primul pas a fost făcut în anul 2007, când a fost construit gazoductul Tocuz - Mereni, care a permis alimentarea Chișinăului cu gaze naturale direct din conducta Transbalcanică.

A doua realizare importantă a fost darea în exploatare a gazoductului Iași-Ungheni, în 2014, și finalizarea acestuia în întregime în 2021. Gazoductul a permis Republicii Moldova să se alimenteze cu gaze naturale de la furnizori europeni. Totodată, din decembrie 2022, țara noastră importă gaze naturale în totalitate de la țările europene, a precizat Sergiu Tofilat.

Criza energetică a devenit tot mai acută în Republica Moldova după declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. În toamna anului 2022, Rusia a lansat atacuri consecutive asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, ceea ce a dus la întreruperi parțiale în alimentarea cu energie electrică în luna noiembrie.

La acea vreme, Centrala Electrică de la Cuciurgan a sistat livrările pe malul drept, ca urmare a micșorării volumului de gaze de către concernul rus Gazprom, care a încălcat astfel prevederile contractuale. În această situație, Republica Moldova a cumpărat energie electrică din România, folosind liniile de înaltă tensiune din Ucraina.

Deși Republica Moldova a avansat în aprovizionarea sa cu gaze naturale, pe piața energiei electrice lucrurile s-au mișcat doar pe hârtie, spune expertul energetic Sergiu Tofilat. Acesta a accentuat că cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă actuala guvernare, este să ducă până la capăt construcția liniei electrice de înaltă tensiune, Chișinău - Vulcănești, vitală pentru independența noastră energetică. Potrivit expertului, construcția acesteia a fost sabotată de guvernările anterioare, care au făcut jocul Moscovei.

“Și de asta cel mai important pas pentru securitatea națională energetică este construcția liniei Chișinău - Vulcănești. Proiectul este în derulare și, chiar zilele trecute, au venit primele 400 de tone de materiale, și este planificată finalizarea acestei linii, în decurs de 2 ani de zile, adică în 2025. Atunci noi deja vom putea importa energie electrică direct, fără să trecem pe teritoriul transnistrean. În mare parte, guvernările anterioare au sabotat tot ce înseamnă autonomie energetică și consolidare a securității energetice Republicii Moldova. Din 2020, în luna decembrie, majoritatea parlamentară Dodon, ȘOR, și guvernul Chicu… au încercat sabotarea acestui proiect, care a fost elaborat și votat în Parlament, o lege care anulează această scutire de TVA și practic se ducea pe apa sâmbetei tot proiectul. Și asta a fost exact în interesul Federației Ruse. Până la urmă totuși s-a găsit o soluție pentru a merge înainte cu acest proiect. Dacă va merge totul bine, în 2 ani de zile noi trebuie să avem această linie și eu cred că principala prioritate a actualei guvernări este să implementeze acest proiect la timp”, a menționat Sergiu Tofilat.

În prezent, Republica Moldova achiziționează practic întreg necesarul de energie electrică de la Centrala Cuciurgan, care este produsă din gazul importat din Rusia. În schimb, partea dreaptă a Nistrului nu mai depinde de gazele de la Gazprom, procurând necesarul de pe piețele europene. În plus, autoritățile spun că se fac și rezerve pentru perioada rece a anului, pe care le depozitează în rezervoarele din Ucraina și România.

Experții susțin că Republica Moldova are nevoie de proiecte grandioase pentru a deveni total independentă energetic.

Sergiu Tofilat afirmă că țara noastră ar putea să elimine în totalitate dependența energetică de Rusia în 4-5 ani. Pentru aceasta, însă, Republica Moldova trebuie să implementeze constant măsuri de fortificare a securității energetice și de diversificare a surselor. „Dacă nu vom face nimic, pot să treacă și 104 ani și tot acolo vom rămâne”, avertizează expertul.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult