Funcționarii moldoveni vor fi instruiți în domeniul afacerilor europene în cadrul unui program inițiat de Institutul Diplomatic Român
Demnitarii, membrii corpului diplomatic și funcționarii publici din Republica Moldova vor intra în Programul de formare profesională în domeniul afacerilor europene organizat de Institutul Diplomatic Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Agenția Internațională pentru Cooperare și Dezvoltare. Instruirile vor avea loc în perioada 13-26 septembrie. Contactat de Radio Moldova, fostul negociator-șef pentru integrarea României în Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș, a declarat că pentru aderarea la UE este necesară o „transformare din temelii a statului”.
„Procesul aderării înseamnă o transformare structurală, o transformare din temelii a statului. Apropo de celebrarea Independenței statului, pentru care vă felicit, înseamnă o transformare a condițiilor de viață, chiar în unele părți, a stilului de viață ceea ce nu duce la o eradicare a identității, ci duce mai degrabă la o integrare a acestea în corul acesta european atât de bine armonizat atunci când este gestionat și când procesul de integrare europeană este bine condus”.
Potrivit unui comunicat al Institutului Diplomatic Român, experiența României în Uniunea Europeană ca țară candidată și apoi membră; programarea procesului de pregătire a aderării la Uniunea Europeană; rolul instituțiilor, criteriile de aderare, politicile europene; programul de reforme economice; transpunerea și implementarea legislației europene – sunt câteva dintre temele care vor fi abordate.
Programul pilot a fost creat după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la UE la Consiliului European din 2022.
„Prin intermediul programului, cursanții vor înțelege dincolo de abordările teoretice și tehnice, exigențele fiecărei etape din procesul de aderare, pașii de parcurs, asumarea și îndeplinirea obiectivelor”, mai notează sursa citată.
Precizăm că în luna octombrie 2023, Comisia Europeană, urmează să prezinte un Raport privind progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea celor 9 condiționalități impuse.
Anterior președinta Maia Sandu a declarat că, potrivit evaluării preliminare a Comisiei Europene, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în anumite domenii, însă cele mai dificile reforme vizează sistemul justiției și lupta împotriva corupției.
Șefa statului susține că autoritățile de la Chișinău vor continua să muncească pentru a obține până la sfârșitul acestui an, un aviz pozitiv din partea Uniunii Europene privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar.