Realizările, restanțele și aspirațiile Republicii Moldova la 32 de ani de independență: Relația cu Uniunea Europeană - de la un acord de parteneriat la statut de țară candidată
Integrarea europeană este un deziderat fundamental al politicii interne și externe a Republicii Moldova. În cei 32 de ani de la declararea Independenței, țara noastră a parcurs mai multe etape care o apropie de Uniunea Europeană. În prezent, are statutul de țară candidată pentru aderare la spațiul comunitar și, până la sfârșitul acestui an, dacă îndeplinește cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene, ar putea începe negocierile de aderare.
Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost formal inițiate prin semnarea, la 28 noiembrie 1994, a Acordului de Parteneriat și Cooperare, care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998, inițial pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia.
Următorul pas în apropierea Republici Moldova de UE l-a constituit Planul de Acțiuni elaborat în cadrul Politicii Europene de Vecinătate și adoptat la Consiliul de Cooperare RM - UE din februarie 2005. Acesta a fost înlocuit cu Agenda de Asociere, agreată în baza Acordului de Asociere RM – UE, de cooperare pentru o perioadă de trei ani, care ulterior a fost extinsă repetat. Negocierile privind Acordul de Asociere au fost lansate la 12 ianuarie 2010, fiind încheiate provizoriu după 15 runde plenare, în iunie 2013, iar cele privind Zona de Liber Schimb Complex și Cuprinzător, ca parte a Acordului de Asociere, au fost inițiate în ianuarie 2012 și finalizate provizoriu după 7 runde, în iulie 2013.
Acordul de Asociere RM-UE a fost semnat la 27 iunie anul 2014 și a intrat în vigoare provizoriu la 1 septembrie 2014, inclusiv componenta economică, Zona de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat.
Un moment important în relațiile dintre Republica Moldova și UE l-a constituit liberalizarea regimului de vize. Începând cu 28 aprilie 2014, cetățenii moldoveni, în baza pașaportului biometric, pot circula fără vize în spațiul Schengen.
În august 2017 a fost aprobată o nouă Agendă de Asociere pentru perioada anilor 2017-2019, conținând priorități pe termen scurt și mediu de cooperare RM - UE, aceasta fiind actualizată ulterior în anul 2021.
Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au intrat într-o nouă etapă strategică de când Consiliul European i-a recunoscut perspectiva europeană, acordându-i statutul de țară candidată pentru aderare la UE, la 23 iunie 2022.
Din cauza proximității sale geografice cu Ucraina, țara noastră a fost puternic afectată de războiul de agresiune al Rusiei. În acest context, UE este solidară cu Republica Moldova, acordându-i sprijin semnificativ pentru depășirea crizelor generate de război, de numărul impunător de refugiați, dar și a celei energetice. Începând cu luna octombrie 2021, UE a oferit țării noastre asistență în valoare de peste un miliard de euro, inclusiv granturi și împrumuturi, și s-a angajat să continue să consolideze capacitatea de reziliență a Republicii Moldova. Cu acest scop, a fost lansată de către Franța, Germania și România, Platforma de Sprijin pentru Moldova. Cea de a patra Reuniune a Platformei urmează să aibă loc la Chișinău în această toamnă.
Anul 2023 a fost unul deosebit în contextul apropierii țării noastre de UE. La 21 mai, la Chișinău a avut loc Adunarea Moldova Europeană care a întrunit peste 75 de mii de cetățeni în Piața Marii Adunări Naționale, dar și în multe capitale europene unde locuiesc concetățenii noștri. La acest eveniment important, șefa statului Maia Sandu a menționat că Republica Moldova ar putea deveni membră a UE până în anul 2030, iar președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că UE este Moldova, iar Moldova este UE.
"Am venit să spunem răspicat, cu încredere și cu mândrie: moldovenii sunt europeni. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Moldova va adera la Uniunea Europeană și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030", a afirmat președinta Maia Sandu.
Acest mesaj de sprijin pentru Republica Moldova a fost reiterat la Summitul Comunității Politice Europene, care a avut loc la 1 iunie la Bulboaca, unde s-au întrunit 49 de șefi de stat și de guverne și lideri ai UE.
Solicitat de Radio Moldova să se refere la perspectiva de aderare a țării noastre la UE până în anul 2030, fostul negociator șef pentru integrarea României în Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș, a menționat că după obținerea statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, țara noastră a obținut rezultare remarcabile în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor pentru aderare și are șanse ca până în anul 2030 să devină parte a familiei europene.
„Acum aceste criterii au un conținut, o substanță foarte extinsă și nu întotdeauna ușor de realizat. Din ceea ce am văzut eu, Republica Moldova a făcut progrese remarcabile, toate capitolele sunt dificile, iar referitoare la pachetul justiție, statul de drept, piață internă, cadrul financiar, instrumente financiare sunt foarte dificile. Fiecare capitol este greu datorită faptului că ele sunt într-o interdependență totală și văzute în această interdependență se poate obține un rezultat pozitiv referitor la aderare”, a menționat Vasile Pușcaș.
În prezent, Republica Moldova se află în așteptarea evaluării de către Comisia Europeană a îndeplinirii celor nouă condiționalități prevăzute în Avizul de acordare a statutului de țară candidată pentru aderare la UE. Reuniunea Comisiei Europene se va întruni în luna octombrie, iar Consiliul European – în luna decembrie. Atunci va fi anunțată decizia finală, care ar putea să însemne lansarea negocierilor pentru aderare a Republicii Moldova la UE.
Autor: Anatol Caciuc