Doctorul familiei// Robotica medicală
Tot mai populare devin inovațiile medicale din lumea întreagă, iar pe măsură ce beneficiile intervențiilor chirurgicale cu utilizarea roboților sunt simțite de pacienți, aceste dispozitive devin mai accesibile. Despre robotică și utilizarea acesteia în medicină vă spune Pavel Cepraga.
Roboții în medicină pot fi de mai multe tipuri, pentru operații chirurgicale, asistență la domiciliu, monitorizarea unor parametri sau pentru reabilitare.
Totuși cei mai fascinanți roboți sunt cei din sălile de operații. Finețea și acuratețea de care dau dovadă impresionează chiar și cei mai iscusiți chirurgi. Chiar dacă noile tehnologii ating noi culmi, coordonarea roboților este lăsată în mâinile oamenilor.
De la începutul anilor 2000 și până în prezent o serie de intervenții chirurgicale la distanță au fost efectuate la zeci de pacienți în lume întreagă. Fenomenul a luat naștere în anii 70 când NASA a sugerat dezvoltarea sistemelor de operații la distanță pentru astronauți.
În 2001 chirurgii din NewYork operau un pacient din Franța, iar în 2014 Mehran Anvari, chirurg canadian, trata hernii la pacienți ce se aflau la 400 km distanță. Anul 2019 a culminat cu implantarea de către chirurgii chinezi a unui dispozitiv necesar în tratamentul bolii Parkinson în capul unui pacient ce se afla la circa 3000 de km distanță, iar acest lucru a fost posibil datorită dezvoltării tehnologiei 5G.
Astfel, tot mai mulți medici de pe Pământ dau semne că îmbrățișează ideea generală de telemedicină pentru a trata și diagnostica pacienții, iar până în 2025, Departamentul de Apărare al SUA vrea să aibă un Trauma Pod, adică o platformă chirurgicală care să permită chirurgilor să efectueze operații asupra soldaților de la distanță.
Așteptăm apariția noilor tehnologii și în Republica Moldova, dar până atunci… aveți grijă de sănătate.