Politic

De la eliberare la aspirații europene: Republica Moldova marchează 32 de ani de independență

Republica Moldova marchează astăzi 32 de ani de la proclamarea independenței. În anul 1991, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, țara noastră alături de alte Republici Sovietice Socialiste a devenit liberă să-și aleagă propriul viitor. La 32 de ani distanță, Republica Moldova este țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană și determinată să devină membră a blocului comunitar până în 2030.

Lupta pentru independența Republicii Moldova a început pe fundalul Mișcării de eliberare națională de la sfârșitul anilor 80. Aceasta a fost posibilă datorită reformei inițiate de ultimul lider comunist, Mihail Gorbaciov, cunoscută drept Perestroika, în scopul relansării economiei și reconstrucției societății sovietice.

La Marile Adunări Naționale din 1989, 1990, 1991, sute de mii de moldoveni au venit la Chișinău și au cerut, în primul rând, revenirea la limba română cu alfabetul latin, la istoria, cultura, tradițiile naționale – recunoașterea că aparțin spațiului românesc.

Pe 23 iunie 1990, Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația Suveranității Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, iar pe 27 august 1991, Republica Moldova și-a proclamat independența, ceea ce a însemnat ieșirea din componența Uniunii Sovietice și constituirea unui nou stat. Declarația a fost semnată de către 278 de deputați. În Piața Marii Adunări Naționale, primul președinte, Mircea Snegur, a dat citire Declarației de independență, care a fost întâmpinată cu aplauze de către sute de mii de oameni.

„Parlamentul Republicii Moldova, ales în mod democratic, a adoptat unanim Declarația de Independență a Republicii Moldova".

După proclamarea independenței de către Republica Moldova, relațiile între Chișinău și Tiraspol s-au deteriorat considerabil. În regiunea transnistreană, s-au intensificat acțiunile de substituire a autorităților și instituțiilor subordonate puterii de la Chișinău cu unele aflate sub controlul așa-zisei republici nistrene.

La scurt timp, în 1992, pe Nistru a izbucnit un conflict armat, care a durat mai bine de patru luni. Una din premisele acelui conflict a fost mișcarea de eliberare națională și dorința cetățenilor de reunificare cu România.

Astăzi, la 32 de ani de independență, Republica Moldova este stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, statut pe care l-a obținut în vara anului trecut. Autoritățile de la Chișinău mizează pe deschiderea negocierilor de aderare până la sfârșitul acestui an. Totodată, obiectivul major este ca, până în anul 2030, Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene. Valorile promovate în perioada Mișcării de eliberare națională, precum respectarea drepturilor fundamentale ale omului, libertatea de exprimare, securitatea, justiția și bunăstarea cetățenilor se regăsesc și în valorile europene.

Citește mai mult