Opinii: Republica Moldova nu a reușit să devină în totalitate o țară independentă, dar a ales o cale corectă de dezvoltare
Republica Moldova, în 32 de ani, nu a reușit să devină în totalitate o țară independentă, dar a ales o cale corectă de dezvoltare, sunt de părere politicienii. În declarațiile lor pentru Radio Moldova, unii au precizat că aceasta depinde de factorii externi, țara noastră fiind sub influența marilor puteri, alții au afirmat că nu a existat consens în societate.
A fost invocat și separatismului, care nu a permis Republicii Moldova să se alinieze la standardele europene. Totodată, toți susțin că au depus și vor depune în continuare eforturi, în calitate de cetățeni și politicieni, ca Republica Moldova să prospere și să devină un stat cu adevărat independent.
În anul 1991 Republica Moldova era deja afectată de separatism în regiunea transnistreană. Astfel, calea spre UE, dar și NATO, după exemplul statelor baltice, care au avut același început, a fost mult mai dificilă, este de părere deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi. Totodată, politicianul consideră că situația se schimbă și Republica Moldova poate deveni o țară prosperă, așa cum și-a propus în anul 1991, la 27 august.
„În societate a trecut valul acela de entuziasm în legătură cu declararea independenței. Noi avem multe restanțe, dar situația se schimbă, grația faptului că suntem țară vecină cu Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică. Acum nouă ni se oferă o oportunitate ca acea declarație de independență din 27 august 1991 să capete un conținut real”, a spus Nantoi.
Într-o perioadă de 32 de ani este dificil de edificat un stat cu adevărat independent, democratic, bine dezvoltat, dar, totodată, deja se pot face unele concluzii, a declarat președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării, Ion Chicu.
„Trebuie, în primul rând, să credem în statul nostru, să muncim, să ne dedicăm, pentru că este arhicunoscut faptul: cât caracter, atâta țară, cât caracter, atâta independență. Dacă o să ne respectăm țara, o să ne respecte și alții și vom fi cu adevărat independenți”, a spus Ion Chicu.
Cetățenii Republicii Moldova ar trebui să conștientizeze cât de importantă este ziua de 27 august, Ziua Independenței, dar, din păcate, nu este chiar ar așa, a declarat reprezentantul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac. Potrivit lui, cetățenii care au avut la început mai multe așteptări, astăzi sunt dezamăgiți.
„Suntem la intersecția dintre marile puteri și această intersecție ne pune în bătaia marilor puteri. Eu zic că Republica Moldova poate să se dezvolte de sine stătător și să fie cu adevărat independentă. Să avem o țară cu care să ne mândrim”, a spus Novac.
La rândul său, președintele Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, consideră că ziua de 27 august este una de reflecție, care argumentează că spațiul drepturilor și libertăților oamenilor s-a extins.
„Din 27 august 1991 și până astăzi s-au schimbat multe lucruri, spațiul de libertăți și drepturi cetățenești s-a extins, am venit mai aproape de anumite împliniri în domeniul economic. Totodată, putem spune că idealul nostru de a ajunge la standardul de viață european a rămas destul de departe. În anul 2023, putem să facem comparație cu statele vecine și putem să înțelegem că avem o listă lungă de restanțe”, a declarat Igor Munteanu.
Amintim că la 23 iunie 1990 a fost votată Declarația de Suveranitate, 23 mai 1991, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească este redenumită în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.