Vladimir Bolea: Este nevoie de o revoluție în abordarea economică a agriculturii din Republica Moldova pentru a putea face fațâ concurenței acerbe
Subvențiile alocate de stat în Republica Moldova nu vor îmbunătăți situația agricultorilor atâta timp cât nu va fi schimbată abordarea sistemică în agricultură. Asta deoarece problema nu este în bani, ci în forma economică practicată de agricultori. Declarațiile au fost făcute de către ministrul agriculturii Vladimir Bolea în cadrul unui briefing.
„Republica Moldova continuă să fie o țară exportatoare de cereale, iar marea majoritate a agricultorilor care au probleme sunt exportatori sau sunt din lanțul valoric scurt de producere. De aici productivitatea foarte joasă, prețuri de cost foarte mari și prețuri de vânzare dictate de bursele internaționale. Drept consecință, profituri mici sau deloc. Iar când tragem linia vedem că cele șase miliarde de lei dați până acum au dezvoltat o agricultură bazată pe producția de materie primă și deloc axată pe procesare. Noi importăm biscuiți, macaroane și alte tipuri de produse alimentare”, a menționat ministrul.
Potrivit lui Bolea, acești producători ar trebui incluși în lanțurile valorile de producere a făinii și în zootehnie.
„Paradoxal, noi avem materie primă, care stă la baza furajelor pentru animale – porumbul și grâul, iar în același timp, importăm carne. Noi avem materie primă de calitate foarte bună, la prețuri foarte mici și subvenționăm aceste șase miliarde în economia statelor în care noi facem export de materie primă”, a spus Vladimir Bolea.
În acest context, acesta a menționat că ministerul urmează să redefinească sistemul de subvenționare prin reorientarea lui spre procesare.
„Va fi un proces mai lung de discuții cu factorii de decizie, astfel ca la un final la un sistem economic agricol funcțional, care trebuie să corespundă necesităților cetățenilor. Subvențiile se dau în agricultură pentru fortificarea agricultorilor și pentru garantarea că cetățenii vor avea produse ieftine pe masă. În prezent, lucrul acesta nu se întâmplă. Prețurile mici la cereale nu se reflectă în produsele derivate., cum ar fi mălaiul sau produsele de panificație. Ele sunt în două lumi paralele”, a declarat Bolea.
Ministrul a menționat că trebuie de găsit un mecanism economic de interconectare pe orizontală între agricultorii din Republica Moldova. În context, Vladimir Bolea a spus că ministerul va trebui să restricționeze subvențiile la importul de vin în vrac pentru producătorii de vin și subvențiile pentru creșterea, dar să subvenționeze producerea de carne și ouă.
Republica Moldova produce anual 1,5 milioane de tone de grâu, având un consum de 330 de mii de tone, și circa 2 milioane de tone de porumb, cu un consum de 400-500 de mii de tone.
În 2019 valoarea subvențiilor în agricultură au constituit 1 miliard 150 de milioane de lei, iar în patru ani a crescut până la 1,8 miliarde de lei.