România: DNA a deschis două dosare penale privind autorizarea stației GPL din Crevedia
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a României anunță că are deschise două dosare penale în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia. Acestea vizează presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL, mai arată anchetatorii, potrivit Digi24.
„Pe rolul Direcției Naționale Anticorupție au fost înregistrate două dosare penale, formate în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, unde în cursul zilei de 26 august 2023 au avut loc două explozii”, anunță DNA.
Direcția Națională Anticorupție precizează că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.
Un raport al ISU întocmit în 2020 semnalează neregulile constatate la firma din Crevedia la controlul care a avut loc în acel an. Pompierii au constatat că firma folosea pompe neomologate și nu era respectată distanța legală față de case și liniile de electricitate. Situațiile au fost semnalate către șapte instituții.
Procurorul General al României, Alex Florența, a anunțat ieri seara ce au descoperit anchetatorii după primele investigații în cazul tragediei de la Crevedia. Acesta a explicat că explozia a fost declanșată din cauza unui șofer care a vrut să mute gaz cu un furtun într-o cisternă goală.
Totodată, Comisia Europeană a transmis astăzi un mesaj de solidaritate pentru victimele exploziilor din Crevedia, ca urmare a exploziilor care au avut loc sâmbătă la stația GPL. Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia și Suedia s-au oferit să ajute cu primirea pacienților cu arsuri grave prin Mecanismul european de protecție civilă.
„Gândurile și solidaritatea noastră sunt alături de victimele exploziilor din România. Nouă țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia și Suedia, s-au oferit deja să ajute cu primirea pacienților cu arsuri grave prin Mecanismul european de protecție civilă. Scopul nostru acum este să salvăm vieți”, arată mesajul Comisie Europene pe X (Twitter).
Pacienți au sosit deja în Belgia, Italia, Austria, Germania și Norvegia, potrivit comunicatului de presă.
Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE este în contact permanent cu România și cu autoritățile europene pentru a mobiliza orice asistență suplimentară necesară, mai transmite Executivul european.
Our thoughts and solidarity are with the victims of the explosions in Romania.
— European Commission (@EU_Commission) August 28, 2023
Nine countries 🇦🇹🇧🇪🇧🇬🇩🇰🇫🇷🇩🇪🇮🇹🇳🇴🇸🇪 have already offered to help by receiving patients with severe burns via the #EUCivilProtection Mechanism.
Our goal now is to save lives.#EUSolidarity