Social

Doctorul familiei// Lacrimile, importanța lor pentru sănătatea ochilor

Apar când suntem extrem de emoționați, unii încearcă să le ascundă, iar alții nu le au deloc. Despre lacrimi și importanța lor pentru sănătatea ochilor vă spune mai multe Pavel Cepraga.

Dacă credeați că există un singur fel de lacrimi, aflați că v-ați înșelat. Conform specialiștilor din medicină sunt cel puțin trei tipuri distincte de lacrimi care diferă după compoziție și au roluri individuale.

Din prima categorie de lacrimi fac parte cele emoționale. Acestea apar atunci când suntem fie foarte triști sau, din contra, fericiți. Mai sunt și lacrimi bazale, ele amortizează ochiul, furnizează țesutului nutrienți și îndepărtează resturile.

„Lacrimile bazale au o mulțime de ioni de sare și alți electroliți, precum și proteine cu proprietăți antimicrobiene”, menționează Daniela Oehring, profesor asociat de optometrie la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie.

A treia categorie de lacrimi sunt cele reflexe, care sunt produse ca și răspuns la substanțe iritante, cum ar fi fumul sau substanțele chimice eliberate atunci când tăiați o ceapă.

Lacrimile reflexe au o concentrație mai mare de apă și conțin mai puține lipide și proteine ca lacrimile bazale, iar cele emoționale conțin mai mulți hormoni atunci când plângem.

Conform medicilor omul secretă circa 1-4 microlitri de lacrimi pe minut, iar acestea ajută la protecția ochilor și nutriția lor. Există maladii ce fac ca omul să nu aibă lacrimi sau să fie prea puține, de exemplu sindromul Sjögren, o boală autoimună, dar de obicei fumatul, clipitul prea rar sau fixarea privirii pe ecranul computerului sunt cele mai frecvente cauze de uscare a ochiului și respectiv, traumatizare a acestuia.

Nu uitați să clipiți, iar dacă aveți probleme oculare adresați-vă unui oftalmolog.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult