Acasă și în lume// Vin din Canada, cu rădăcini basarabene
Ludmila Terzi, originară din Goteșsti, raionul Cantemir, a emigrat în Canada în anul 2009. 10 ani mai târziu a început să importe vinuri din Republica Moldova, iar, de curând a cumpărat o podgorie în regiunea Quebec și produce vin canadian, cu rădăcini basarabene.
Conaționala noastră nu a crescut înconjurată de vinificatori, cu toate acestea, pasiunea pentru vin îi curge prin vene. A îndrăznit să experimenteze, să studieze și în toamna trecută a produs propriul vin, de pe cele 3,5 ha de viță-de-vie, pe care le deține.
„Trebuie să dai dovada de efort titanic, pentru a face vin in Quebec”, spune Ludmila Terzi. „E total diferit să îngrijești o podgorie în Canada. Climatul nordic, temperaturile scăzute, primăvara de vreo două săptămâni și vara destul de scurtă, își pun amprenta asupra calității vinului. Iarna, soiurile de struguri europene necesită o atenție sporită. Pentru a rezista la temperaturi de - 30, - 40 de grade Celsius, întreaga vie e coborâtă la pământ și învelită cu o pânză geotextilă specială”, spune Ludmila.
Până a deveni producător de vin în Canada, Ludmila Terzi a reușit să-și construiască o mică afacere în domeniul importului de vinuri din Republica Moldova. Totul a început, din simplul motiv, că nu își găsea vinul preferat în țara gazdă.
„Am ajuns la concluzia că avem un bagaj olfactiv format, deja și mereu o să căutăm acel gust, cu care am fost obișnuiți. Soțul mi-a zis într-o zi să nu mai caut vin pe placul meu, el este în Moldova. Astfel, a apărut ideea de a importa vinuri”, spune conaționala.
Ludmila lucrează cu micii producători de vin din Republica Moldova și nu ține cont de regiunile vitivinicole când alege un vin. Spune că e o cale destul de lungă până ajunge vinul din țara noastră în paharele canadienilor.
„În provincia Quebec, ca și în celelalte regiuni canadiene, un importator de vin nu poate lucra direct cu furnizorul, trebuie să treci marfa prin Societatea de Stat pentru Alcool, care deține controlul asupra importului de băuturi alcoolice. Vinul, pe care îl aducem din Republica Moldova, se păstrează în depozitul societății. Daca depășește perioada de ședere de 6 luni și nu s-a vândut, înseamnă, fie agentul nu știe să lucreze, fie vinul nu este de calitate”, susține Ludmila.
Compania, pe care o deține Ludmila Terzi în Canada în domeniul importului de vinuri moldovenești, nu îi asigura un venit stabil, dar era pregătită pentru o asemenea situație.
„În țara gazdă am absolvit a doua facultate, cea de comerț. Și am învățat că atunci când deschizi o afacere, nu culegi roade imediat. Acestea vin în timp. Abia acum, după cinci ani de activitate, afacerea mea a început să dea profit”, spune conaționala noastră.
Canada nu este o țară producătoare de vin. Peste 80% dintre vinurile pe care le consuma canadienii sunt importate. Vinul local se produce doar în câteva regiuni, unde apare soarele mai des pe cer.
„Canadienii sunt foarte deschiși ca și consumatori. Preferă vinurile roșii, dar tendința din ultimii ani arată că în top încep să urce și vinurile albe. Dintre vinurile moldovenești le prefera pe cele din soiul local “rară neagră”. Ceea ce este tradițional ăi apreciat acasă se bucura de valoare chiar și peste mări și țări”, spune Terzi.
Departe de casă fiind, Ludmila deseori s-a întrebat dacă decizia de a emigra, acum 14 ani, a fost una corectă. Deocamdată nu a găsit un răspuns explicit. Între timp, se înconjoară cu lucruri și obiceiuri, care îi aduc aminte de casă. A clădit în curtea vinăriei un cuptor și e gata să-i ospăteze pe toți cu plăcinte, după o rețetă învățată de la bunica.
„Am zidit cuptorul cu ajutorul mamei, unei prietene, care venise în Canada și cu ajutorul părinților mei, la telefon. Am găsit lutul potrivit pe una dintre parcelele din vie, am adăugat paie de grâu și, în câteva zile, am și copt plăcinte”, ne-a relatat Ludmila.
Până a ajunge vinificator în Canada, Ludmila Terzi a fost inginer în telecomunicații în Republica Moldova. În Quebec a făcut a doua facultate, a deschis afacere după afacere, dar, cu toate acestea, uneori, mai are senzația că-i mai fuge pământul de sub picioare. Și atunci, se întoarce la rădăcini, la tot ceea ce ne clădește și ne definește.
Autor Veronica Scorpan