Social

Fermierii anunță un nou protest. Ce îi nemulțumește și cum reacționează reprezentanții Ministerului Agriculturii

Birocratizarea excesivă a procesul de obținere a compensațiilor pentru cultivarea cerealelor de primă grupă și motorină este motivul pentru care fermierii anunță că vor protesta mâine, în fața Ministerului Agriculturii și a Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură. Autoritățile susțin că cerințele fermierilor sunt neîntemeiate.

Prezentarea extraselor din registrele contractelor de arendă cu numerele cadastrale, numele și prenumele persoanelor, de la care sunt arendate terenuri agricole și termenul de arendă sunt noile cerințe impuse de autorități agricultorilor, pentru a putea beneficia de compensații la cultivarea cerealelor, dar și la motorină. Această cerință este abuzivă și greu de realizat, deoarece agricultorii arendează de la mai mulți cetățeni terenuri, a afirmat pentru Radio Moldova directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.

„Noi cerem să fie anulată circulara distribuită recent de AIPA, la oficiile teritoriale, deoarece aceasta contravine Regulamentului de oferire a compensațiilor, este un act abuziv și foarte greu de realizat această cerință, întrucât AIPA cere extrasele din contractele de arendă pe toate suprafețele de grâu și orz, precum și pentru suprafețele afectate de secetă. Fiecare fermier trebuie să anexeze la dosar dovada gestionării a mii de parcele, cu indicarea numelui, prenumelui, termenului de arendă și alte detalii. O altă problemă este că inspectorii cadastrali din primării sunt foarte solicitați, iar aceasta va îngreuna obținerea extraselor”, a mai spus Slusari.

De cealaltă parte, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, susține că nemulțumirea fermierilor este neîntemeiată, deoarece informația despre dovada gestiunii terenurilor este deținută de primării și nu ar fi o problemă pentru agricultori să o obțină.

„Noi am solicitat în conformitate cu recomandările Curții de Conturi. La prezentarea dosarului agentul economic trebuie să prezinte dovada că el gestionează „X” terenuri agricole, pentru a obține ajutorul din parte statului. Noi nu cerem ceva ilegal. Registrul de evidență a contractelor este legal, iar producătorul agricol poate obține această informație din primării, a menționat secretarul de stat.

Amintim că, pe 25 august, Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură a transmis către subdiviziunile teritoriale o circulară, prin care toți solicitanții de compensații la creșterea cerealelor și motorină sunt obligați să anexeze la dosar extrase din registrele contractelor de arendă, cu numerele cadastrale, numele și prenumele persoanelor de la care sunt arendate terenuri agricole și termenul de arendă. Precizăm că, în luna iunie, agricultorii au protestat, ieșind cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au solicitat alocarea a 350 de milioane de lei din cele 700 solicitate pentru compensarea producției de cereale și oleaginoase. O altă cerință a fermierilor a fost repartizarea celor 4000 de tone de motorină, donată de România. Recent, Guvernul a decis să aloce 200 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru a preveni falimentarea micilor fermieri și a micro-gospodăriilor agricole „afectate de crizele de anul trecut”.

Totodată, săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii a lansat apelul de depunere a cererilor de stabilire a cuantumului de motorină în sprijinul agricultorilor. Termenul limită este 29 septembrie.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult