UNICEF: Peste 1.300 de școli distruse în Ucraina de la începutul războiului
Peste 1.300 de școli au fost distruse în totalitate în zonele controlate de guvern în Ucraina de la invazia Rusiei din 2022, iar altele au fost grav avariate, a anunțat marți Fondul ONU pentru copii, UNICEF, informează Reuters.
Atacurile persistente înseamnă că doar o treime dintre copiii de vârstă școlară din această zonă frecventează cursurile pe deplin, în persoană, și mulți uită deja ceea ce au învățat, arată datele UNICEF.
Dincolo de teritoriul Ucrainei, mai mult de jumătate dintre copiii ale căror familii au fugit din cauza războiului în șapte țări nu sunt înscriși în învățământul național, a precizat UNICEF, care menționează drept cauze barierele lingvistice și sistemele educaționale suprasolicitate, scrie news.ro.
Unele școli s-au confruntat cu lovituri directe, iar altele au fost închise ca măsură de precauție în cele 18 luni de atacuri cu rachete și artilerie asupra zonelor rezidențiale din întreaga țară. "În interiorul Ucrainei, atacurile asupra școlilor au continuat nestingherite, lăsând copiii profund tulburați și fără spații sigure pentru a învăța", a declarat UNICEF.
Războiul a urmat întreruperilor din perioada pandemiei de COVID, ceea ce înseamnă că unii copii ucraineni se confruntă cu un al patrulea an școlar consecutiv de întreruperi ale educației. Ei ar trebui să se întoarcă la cursuri în această săptămână după vacanța de vară, arată UNICEF.
"Acest lucru nu numai că i-a lăsat pe copiii ucraineni să facă eforturi pentru a progresa în educația lor, dar se luptă și pentru a reține ceea ce au învățat atunci când școlile lor erau pe deplin funcționale", a declarat Regina De Dominicis, directorul regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.
Cam jumătate dintre profesorii ucraineni au raportat o deteriorare a abilităților elevilor în ceea ce privește limba, cititul și matematica, iar aceștia au pierdut sentimentul de siguranță și prieteniile pe care școala le poate oferi celor care îndură războiul, a arătat reprezentanta UNICEF.