Ministerul Educației caută soluții: Taxele informale ar putea fi înlocuite cu plăți prin transfer, benevole, dar anonime
Colectările ilicite de bani ar putea fi înlocuite cu transferurile benevole dar anonime, din partea părinților care doresc să contribuie la dezvoltarea sau susținerea instituțiilor de învățământ, a precizat secretarul de stat, Adriana Cazacu.
Potrivit acesteia, Ministerul Educației este în căutare de soluții pentru a rezolva problema, dar și pentru a crea condiții celor care doresc să doneze bani pentru dezvoltarea instituțiilor și să elimine presiunile financiare asupra părinților. Totodată, colectarea de bani cash va fi interzisă, a adăugat Adriana Cazacu.
„Părinții care doresc să susțină dezvoltarea instituției să o poată face anonim, prin transferuri bănești, benevol, neconstrâns de nimeni, să nu fie aceste colectări de bani cash, să nu se perceapă anumite taxe de la fiecare părinte. Sunt familii, care cât de mult nu și-ar dori nu au de unde să doneze acești bani. Asemenea practici, unde părinții transferă bani pentru dezvoltarea școlii sunt în unele instituții din România”, a menționat secretarul de stat.
Adriana Cazacu a mai spus că în acest an statul va aloca aproximativ 25 de mii de lei pentru instruirea unui elev în funcție de instituție. Resursele financiare instituțiilor educaționale sunt foarte mari, banii sunt suficienți, însă trebuie să fie rațional cheltuiți.
Achitarea plăților prin transfer cu păstrarea anonimatului donatorului sunt practicate în România, Estonia, dar și în alte state europene.
Potrivit unor studii, în Republica Moldova valoarea anuală a plăților informale constituie în medie peste 5600 de lei per elev. Precizăm că, pentru întreținerea și dezvoltarea sistemului educațional în Republica Moldova, anual, sunt alocate peste 5 % din bugetul public național. Aproximativ 70% din aceste resurse sunt direcționate pentru salarizarea angajaților din sistem.