Social

Regiunea transnistreană marchează 33 de ani de la autoproclamarea independenței. Experți: Chișinăul să se concentreze pe problemele interne nu pe „mascaradele” de acolo

Regiunea transnistreană marchează astăzi 33 de ani de la crearea așa-numitei „Republici Moldovenești Nistrene”. În această zi, autoritățile secesioniste de la Tiraspol organizează mai multe evenimente festive în toate raioanele regiunii. Oficiali de la Moscova și alți lideri separatiști au transmis mesaje de felicitare. Experții naționali, au subliniat faptul că Chișinăul a menționat în repetate rânduri despre instaurarea unei puteri neconstituționale în Stânga Nistrului, iar ceea ce trebuie să facă Republica Moldova este să pledeze pentru rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean.

Astăzi, cu ocazia autoproclamării independenței regiunii transnistrene față de Republica Moldova, în raioanele din Stânga Nistrului, vor fi organizate evenimente festive, depuneri de flori la memoriale, și manifestații artistice. În regiune, este onorat atât drapelul așa-zisei Republici Moldovenești Nistriene cât și cel al Federației Ruse.

Din 1990 până în prezent, regiunea din stânga Nistrului a fost susținută direct sau indirect de Federația Rusă, care pretinde că-și apără cetățenii. Potrivit unor surse, peste 200 de mii de persoane din regiune ar deține și cetățenie rusă.

Vicepreședintele Dumei de Stat ruse, Serghei Neverov, a felicitat Tiraspolul cu ocazia „Zilei Republicii”, menționând că Rusia va ajuta regiunea transnistreană să treacă împreună prin momentele dificile.

Expertul în securitate Alexandru Flenchea a menționat pentru Radio Moldova, că Chișinăul nu trebuie să reacționeze la mascaradele ce au loc pe 2 septembrie în Stânga Nistrului, ci să se concentreze pe problemele interne și pe rezolvarea conflictului transnistrean.

„În fiecare an, pe 2 septembrie, se găsesc oficiali ruși care felicită, între ghilimele, poporul transnistrean și exprimă cuvinte de sprijin, nu și de recunoaștere a independenței acestei regiuni. Chișinăul trebuie să se concentreze pe ceea ce este important, nu pe mascaradele care se organizează în stânga Nistrului pe 2 septembrie. Să-și facă o agendă de priorități, să se concentreze pe rezolvarea conflictului transnistrean, și să pună capăt acestui conflict reîntregindu-ne țara„, a subliniat Alexandru Flenchea.

În cele peste 3 decenii, conflictul transnistrean rămâne unul înghețat, iar progrese politice între relațiile dintre Chișinău și Tiraspol nu s-au înregistrat, susține analistul politic Anatol Țăranu. Potrivit expertului, soarta de mai departe a regiunii transnistrene va depinde și de războiul din Ucraina, dar Chișinăul trebuie să rezolve pașnic acest conflict. Anatol Țăranu, a subliniat că o eventuală reîntregire a țării va dura ani.

”Dacă războiul din Ucraina se va termina pe această notă optimistă în confruntarea militară cu Federația Rusă, asta ar însemna o înfrângere serioasă geopolitică a Moscovei. În aceste condiții, enclava separatistă, regiunea transnistreană, va pierde substantial din posibilitățile de susținere a Moscovei, iar asta va duce inevitabil la sfârșitul acestui regim separatist. Mai departe, va începe o procedură foarte complicată a reintegrării regiunii Transnistria în componența Republicii Moldova”, a afirmat Anatol Țăranu.

În plan extern, regimul secionist de la Tiraspol dispune de susținerea Rusiei, a unor regiuni separatiste din Ucraina, Georgia, însă niciun stat din lume, inclusiv Moscova, nu recunoaște independența sa în prezent.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult