Extinderea UE, în atenția Bruxelles-ului. Oficial european: „Avem nevoie de reforme și trebuie să sprijinim potențialii membri”
Consiliul European, Comisia Europeană dar și Parlamentul European sunt în favoarea aderării altor țări la Uniunea Europeană, doar că acest proces ar trebui să se bazeze pe merite, a declarat președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European David McAllister într-un interviu pentru Euronews. Potrivit acestuia, fiecare stat ar trebui evaluat individual, iar o țară care este pregătită să adere la Uniunea Europeană va fi acceptată.
David McAllister a precizat că procedura de aderare la Uniunea Europeană este de durată și se produce conform mai multor tratate. Aceasta înseamnă, în cele din urmă, respectarea tuturor condițiilor - financiare, economice, politice și judiciare. Oficialul european a subliniat că statele din afara blocului nu aderă la Uniunea Europeană pe rând, ci concurează pentru ea, a mai spus oficialul.
Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European susține ideea reformării Uniunii Europene astfel încât să fie mai eficientă, mai democratică și mai deschisă cetățenilor. Totodată, a spus el, blocul comunitar trebuie să se pregătească pentru primi noi membri.
Oficialul european a mai declarat că în următorii 7 ani, Uniunea Europeană poate fi reformată, și, între timp, să sprijine potențialele state membre.
„Avem nevoie de reforme și trebuie să sprijinim potențialii membri care doresc cu adevărat să se alăture blocului nostru. Eu cred că Uniunea Europeană nu ar trebui să fie un club închis de 27 de state. Trebuie să rămânem deschiși noilor membri”.
Recent președintele francez, Emmanuel Macron a afirmat că Uniunea Europeană trebuie reformată, luând în considerație integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și țărilor din Balcanii de Vest.
Totodată, președintele Consiliului European, Charles Michel a declarat că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să admită noi state membre până în 2030, iar pachetul de extindere al Comisiei Europene, care este așteptat în octombrie, ar putea oferi detalii suplimentare privind integrarea progresivă. Asta ar însemna că viitorii membri s-ar putea implica în activitatea unor instituții sau participa la elaborarea politicilor de către Bruxelles, înainte de a deveni în mod oficial membri ai blocului.
Mesajul transmis de Președintele Consiliului European este un semnal încurajator pentru Republica Moldova, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan. Potrivit lui, în prezent există o șansă reală de a începe negocierile de aderare a țării noastre la UE, până la sfârșitul acestui an.
În perioada următoare, șefa statului, Maia Sandu, va efectua mai multe vizite peste hotare pentru a convinge unele state să susțină lansarea negocierilor de aderare a țării la blocul comunitar. Ea a declarat pentru Radio Moldova că autoritățile vor lucra și în continuare pe dimensiunea politicii externe și pe îndeplinirea celor nouă condiționalități.