Social

Moldovenii, tot mai interesați de metodele alternative de obținere a energiei

Numărul utilizatorilor casnici de panouri fotovoltaice în anul 2022 a crescut de aproximativ 300 de ori, comparativ cu anul 2021, a declarat la emisiunea „Paralela 47” de la Radio Moldova, secretara de stat de la Ministerul Energiei, Carolina Novac. Anterior, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, a menționat că este nevoie de mai multă informare pentru a ne asigura că sistemele în cauză acoperă doar strictul necesar pentru consum.

Interesul consumatorilor casnici pentru sursele regenerabile este în creștere deoarece țara noastră are condițiile prielnice pentru acest segment energetic, a declarat Secretara de stat de la Ministerul Energiei, Carolina Novac. În opinia sa, modificările la Legea privind promovarea surselor regenerabile, la care lucrează în prezent Ministerul Energiei, va contribui la creșterea numărului de utilizatori și a turbinelor eoliene.

„Interesul pentru instalarea capacităților de regenerabile a crescut net semnificativ și acesta este un lucru bun pentru că Republica Moldova nu este o țară care deține surse de energie fosile. Respectiv, pentru noi, oportunitatea și soluția principală în tot ce înseamnă tranziție energetică este să învățăm să învestim în propriile resurse pe care le găsim pe teritoriul țării. Din considerente geografice țara noastră are condițiile prielnice pentru instalarea capacităților solare dar și pentru cele eoliene”.

La rândul său, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, a precizat că limita maximă de utilizare a capacităților de energie regenerabilă va putea fi depășită doar în condițiile în care Republica Moldova va dezvolta sistemul de echilibrare a energiei.

„Republica Moldova, în special malul drept, nu are suficiente capacități pentru a compensa lipsa de energie, atunci când energia regenerabilă lipsește. Din aceste considerente sunt anumite limite maxime ca și capacități care pot fi instalate la ziua de azi și ele urmează să fie crescute în măsura ce se dezvoltă capacități de echilibrare”.

Amintim că, Planul de măsuri pentru pregătirea sezonului de încălzire 2023-2024, aprobat de Guvern, include majorarea capacității comerciale de producere a energiei electrice la granița Republicii Moldova cu România, creșterea treptată a volumelor de gaze naturale.

Autor: Anatol Caciuc

Citește mai mult