România va furniza apă potabilă consumatorilor din raioanele Ungheni și Nisporeni
În localitatea Măcărești, raionul Ungheni, au fost inaugurate lucrările la primul punct de subtraversare a râului Prut cu apă potabilă. Este vorba de tronsonul unui apeduct, care traversează Prutul pe sub albia râului. Prin acest apeduct, România va furniza apă potabilă consumatorilor din Republica Moldova.
La eveniment au participat ministrul Mediului a Republicii Moldova, Iordanca-Rodica Iordanov, și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor al României, Mircea Fechet, dar și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și președintele Județului Iași, Costel Alexe.
Datorită Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, grădinița din sat și peste 350 de gospodării sunt primii care au acces la apă potabilă, livrată de ApăVital Iași.
Urmează și un al doilea punct de subtraversare care va uni Sculeni-Sculeni, iar în paralel, în cadrul unui proiect de dezvoltare regională, se va construi apeductul de interconexiune a râului Prut - s. Măcărești cu 13 localități din Nisporeni și Ungheni. Această interconexiune va oferi acces la apă potabilă cetățenilor din raionul Ungheni: com. Măcărești, s. Frăsinești, s. Costuleni; și raionul Nisporeni: com. Boldurești, s. Chilișoaia, s. Băcșeni, com. Brătuleni, s. Cîrnești, com. Valea-Trestieni, s. Isăicani, s. Luminița, s. Selișteni și s. Odobești.
Apa care va fi furnizată consumatorilor din Măcărești provine din râurile Siret, Moldova și Prut. Ea se acumulează în lacul de tratare Iași, unde, pe parcursul a două luni, are loc un proces de sedimentare, iar după tratarea corespunzătoare a apei, aceasta este furnizată consumatorilor.
În total, sunt implementate cinci proiecte de infrastructură privind furnizarea de apă potabilă din România consumatorilor din Republica Moldova, și anume în raioanele Glodeni, Fălești, Ungheni, Nisporeni și Hâncești.