Economic

Audit // O mare parte din datoria Moldovagaz față de Gazprom nu este confirmată prin documente

Republica Moldova ar putea achita Companiei rusești Gazprom 8,6 milioane de dolari din datoria de 709 de milioane de dolari a malului drept al Nistrului, care era la sfârșitul lunii martie 2022 pe malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a prezentat rezultatele auditului extern. Auditorii au menționat că cea mai mare parte a datoriei Moldovagaz față de Gazprom nu este confirmată prin documente.

Victor Parlicov a remarcat că recunoașterea datoriei de 709 milioane de dolari ar înseamnă că fiecare gospodărie ar fi datoare cu 1000 de dolari.

„Să recunoști 709 milioane de dolari, să-ți asumi responsabilitatea să plătești toată această sumă, asta în mediu pentru o gospodărie conectată la gaz, asta înseamnă circa 1000 de dolari de familie. Totodată, auditul confirmă că cea mai mare parte din această datorie fie nu au fost prezentate documente confirmative pe această datorie, fie această datorie nu este executată. Auditorii au solicitat documentele confirmative de la Moldovagaz de la Gazprom, dar aceste documente nu au fost prezentate. Asta nu înseamnă că ele poate nu există undeva la Gazprom, dar auditorii s-au bazat pe informația pe care au avut-o și asta sunt concluziile auditului”, a explicat ministrul Energiei.

Victor Parlicov a precizat că la finele anului 2021 datoria Republicii Moldova față de Gazprom era de 756 de milioane de dolari. Atunci Guvernul de la Chișinău a solicitat efectuarea unui audit extern.

Amintim că acum două zile, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că țara noastră nu are o datorie de 800 de milioane de dolari față de compania rusă Gazprom pentru livrări de gaze. Totodată, șefa statului a acuzat Moscova că încearcă să înșele oficialii de la Chișinău la acest capitol.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult