Alegeri

Candidații la funcțiile elective din administrația locală pot fi desemnați începând cu ziua de astăzi. Precizările CEC

Perioada de desemnare a candidaților la funcțiile elective pentru circumscripțiile de nivelul II (consiliile raionale, consiliile municipale, primarii municipiilor Chișinău și Bălți) începe astăzi, 6 septembrie. Conform prevederilor Codului electoral, desemnarea candidaților are loc după constituirea consiliilor electorale de circumscripție, dar nu mai devreme de 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Mai multe detalii despre procedura de desmnare a candidaților oferă Ludmila Lupașcu, membra Comisiei Electorale Centrale în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

„Este un start pentru persoanele care intenționează să depună seturile de documente pentru a fi înregistrați în calitate de concurenți electorali, este vorba despre perioada de start pentru candidații de nivelul II și anume funcțiile de consilier raionali și municipali. Cealaltă perioadă de desemnare va începe cu 26 septembrie la funcțiile de consilier de nivelul I și funcțiile de primar la acest nivel. Acest fapt vorbește despre perfectarea seturilor de documente necesare pentru depunerea în vederea înregistrării în calitate de concurenți electorali. În acest context, este important pentru candidați să se familiarizeze cu prevederile Codului electoral, la acest capitol sunt anumite modificări. Candidații trebuie să completeze setul de acte conform Codului Electoral. De asemenea, pentru facilitarea activității este de a se familiariza cu prevederile Regulamentului ce vizează particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților în alegerile locale”, a afirmat Ludmila Lupașcu.

Cine are dreptul să desemneze candidații? Precizările Comisiei Electorale Centrale

Dreptul de a desemna candidați pentru alegeri îl au partidele politice, înregistrate până la data intrării în vigoare a hotărârii Comisiei Electorale Centrale cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale.

De asemenea, dețin dreptul de a desemna candidați și blocurile electorale, constituite și înregistrate în condițiile prevăzute de Codul electoral și ale instrucțiunii privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale.

Candidații independenți au și ei dreptul la desemnare.

Procedura de desemnare a candidaților la funcția de primar și de consilier local

În cazul partidelor politice și al blocurilor electorale procedura de desmnare a candidaților are loc prin aprobarea, în cadrul ședințelor organelor abilitate în conformitate cu prevederile statutare sau, după caz, cu acordurile de constituire ale acestora, confirmată prin procesele-verbale (extrase din procesele-verbale), a hotărârilor / deciziilor privind desemnarea candidaților la funcția de primar și listei de candidați pentru funcția de consilier al consiliului local.

În cazul candidaților independenți, procedura se desfășoară prin înaintarea propriei candidaturi la funcția de primar și sau de consilier al consiliului local, după caz, constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii acestuia.

Procedura de desemnare a candidaților independenți include și etapa de colectare a semnăturilor de către persoanele care își înaintează propria candidatură și / sau grupurile de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de primar și de consilier al consiliului local.

Formularele listelor de subscripție vor putea fi solicitate de la consiliul electoral de circumscripție de nivelul doi, începând cu data de 19 septembrie.

Observatorii locali ai alegrilor desfășoară activități de pregătire pentru monitorizarea scrutinului

„Pe data de 5 septembrie am lansat Misiunea. Între timp am reușit să identificăm persoane în teritoriu în calitate de observatori. În curând vom face un semniar de instruire a acestora pentru a ne pune ca obiectiv să vedem ce se întâmplă în teritoriu. Speranța este că vom reuși ca și în celelalte misiuni să ținem cont de toate cele care se întâmplă”, a declarat la Radio Moldova Igor Bucătaru, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX.

Pe 5 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale. Potrivit CEC, la scrutin urmează să fie aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Numărul de alegători incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 1 septembrie 2023, este de 3.300. 805.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult