Turismul medical în Republica Moldova atrage tot mai mulți turiști străini, cu un potențial de creștere de până la 20% în următorii ani
În ultimii ani, peste 30 la sută dintre turiștii străini care vizitează Republica Moldova beneficiază și de servicii medicale de calitate la un preț accesibil, susțin reprezentanții în domeniu. Potrivit acestora, țara noastră are un potențial de dezvoltare a ramurii. Astfel, la mijlocul lunii septembrie la Chișinău va fi organizat un forum internațional, unde sunt așteptați reprezentanți ai sectorului din peste 15 țări.
Cei mai mulți turiști străini care vin în Republica Moldova pentru tratament medical sunt originari din România, Italia și Germania, a declarat directoarea executivă a Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova, Elena Stepanov. Potrivit acesteia, serviciile pe care le solicită sunt chirurgia plastică și stomatologia.
„Serviciile noastre de calitate deja atrag turiștii din străinătate datorită medicilor pe care îi avem. 30% din cei care ne vizitează, vin pentru turismul medical anume și pentru cel de reabilitare, deci este un număr destul de considerabil. Cei care vin aici pentru servicii medicale au nevoie de cazare, transport, doresc să mai viziteze ceva, alimentare. Este o ofertă avantajoasă pentru țara noastră din punct de vedere economic”, afirmă Eena Stepanov.
Prin diversificarea ofertei turistice medicale, în următorii ani, se estimează că acest sector va crește până la 20 de procente, afirmă reprezentanta Asociației de Turism Medical din țară, Victoria Bucătaru. Ea mai spune că un pas important în dezvoltarea ramurii reprezintă și organizarea la Chișinău a forumului Turismului Medical, care reunește reprezentanți din peste 15 țări.
„La acest Forum am invitat anume 15 țări care sunt interesate de serviciile de turism medical și anume serviciile prestate ca și chirurgia plastică, fertilizarea in vitro, cardiologie intervențională, stomatologie. Țările care și-au anunțat interesul major pentru Republica Moldova sunt Emiratele Arabe Unite, Germania, Kazakhstan, Kârgâzstan, Ucraina, România, dar sunt și țări precum Maroc”, a menționat Victoria Bucătaru.
În anul 2022, cifra de afaceri a serviciilor medicale prestate cetățenilor veniți de peste hotarele țării a constituit 50 de milioane de dolari. Aceștia au contribuit direct în bugetul de stat cu aproximativ 23 de milioane de dolari, a subliniat directoarea industriei vitivinicole și a turismului în cadrul proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală USAID, Diana Lazăr.
„Această sumă reprezintă aproximativ 10% din totalul cifrei de afaceri a industriei turismului care constituie aproximativ 600 de milioane de dolari. Tendințele globale se schimbă, turiștii care caută vacanțe sunt mai interesați de vacanțe în care aceștia își fortifică sănătatea și acei pacienți care sunt în căutare de servicii medicale mai avantajoase, sunt mai deschiși să exploreze noi destinații”, a conchis Diana Lazăr.
Precizăm că, Forumul Internațional de Turism Medical, se va desfășura la Chișinău în perioada 15-16 septembrie.