Politic

Opinii // Republica Moldova a făcut o alegere corectă când a decis să se detașeze de tot ceea ce înseamnă „Russkii Mir”

Republica Moldova a făcut o alegere corectă la 24 februarie 2022, când Federația Rusă a declanșat războiul în Ucraina. Atunci țara noastră a decis să se detașeze de tot ceea ce înseamnă „Russkii Mir” și să se alăture lumii civilizate - sunt de părere participanții la dezbaterea publică „Moldova între Ucraina și Rusia”, organizată de Agenția de presă IPN. Prin acest război, Rusia și-a pus în aplicare planurile sale revanșarde, au mai spus aceștia.

Digi24.ro
Sursa: Digi24.ro

Federația Rusă este unicul stat care sfidează suveranitatea, integritatea teritorială și statutul de neutralitate, este de părere deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Oazu Nantoi. Potrivit acestuia, rezistența Ucrainei împotriva atacurilor frontale ale Rusiei împiedică realizarea planurilor Moscovei.

„Pe teritoriul Republicii Moldova se află ilegal trupele Federației Ruse. Rusia și-a încălcat toate angajamentele de a evacua aceste trupe de pe teritoriul Moldovei și eu sunt ferm convins că dacă Ucraina nu ar fi rezistat în urma acestui atac frontal din partea Federației Ruse, atunci Rusia ar fi ocupat și Republica Moldova și tancurile rusești s-ar fi oprit în cel mai bun caz pe malul Prutului, așa cum s-a mai întâmplat și la 28 iunie 1940”, a declarat Oazu Nantoi.

Scriitorul și jurnalistul, Mircea Ciobanu, afirmă, la fel, că Ucraina nu ar fi fost unica țintă a Federației Ruse în acest scenariu de restabilire a imperiului rus.

„Trecem peste Ucraina, pe care ei credeau că o cuceresc în câteva zile, imediat deveneam următorii pe lista revendicărilor. Pe a doua fază este recuperarea teritoriilor de influență a Rusiei, pierdute prin extinderea NATO”, menționează Mircea Ciobanu.

Precizăm că mai mulți oficiali ruși, inclusiv președintele belarus, Alexandr Lukașenko, a declarat că Republica Moldova este următoarea țintă a Federației Ruse.

Între timp, Rusia duce un război hibrid în țara noastră, apelând la diverse instrumente, inclusiv la spionaj prin intermediul ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

La data de 1 iulie, 40 de angajați ai misiunii diplomatice, suspectați de spionaj, au fost expulzați.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult