Social

Majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști: Ministerul Educației discută modalitățile optime de repartizare

Indemnizațiile pentru tinerii specialiști au fost majorate de 120 000 la 200 000 de mii de lei, odată cu modificările aprobate la Codul Educației. Totuși, în cadrul ministerului de resort se discută intens despre modalitățile în care aceste indemnizații urmează a fi repartizate, anunță ministrul Dan Perciun în cadrul unui live pe o rețea de socializare.

diez.md
Sursa: diez.md

„Tradițional ea a fost acordată în trei tranșe, câte 40 000 de lei. Avem câteva opțiuni. Avem libertatea de a decide cum să o acordăm. Putem să o acordăm în 5 tranșe, câte 40 000 de lei timp de 5 ani, ceea ce nu este o opțiune tocmai populară în rândul absolvenților. Putem să acordăm această indemnizație într-o tranșă mai mare la începutul, încadrarea în școală. Putem să ne gândim în general la acordarea a întregii sume în momentul încadrării în instituția de învățământ, sau la șase luni de la momentul încadrării, cum se întâmplă de exemplu în cazul celor care absolvesc medicina. Aici mai avem discuții în interiorul ministerului”, a declarat Dan Perciun.

Potrivit lui, aceste discuții ar putea fi încheiate săptămâna viitoare, iar hotărârea de Guvern în acest sens să fie transmisă pentru aprobare.

Totodată, în cadrul aceleiași hotărâri, se discută și despre anularea obligativității rambursării costului studiilor.

„Suntem într-o situație în care Curtea de Conturi solicită de la universități să asigure rambursarea costurilor studiilor studenților care nu s-au angajat conform repartizării, ceea ce înseamnă milioane de lei pe care universitățile ar trebuie să le identifice și să le recupereze, neavând un mecanism clare cum să facă acest lucru. Examinăm posibilitatea anulării hotărârii de Guvern nr. 923 și renunțării integrale la această obligativitate care nu s-a dovedit a fi funcțională”, a precizat Dan Perciun.

Mai mult, urmează a fi reglementată și modalitatea de repartizare a tinerilor specialiști. Actualmente, potrivit ministrului de resort, nu există un regulament explicit în acest sens.

Amintim că, în luna mai curent, a fost majorată suma indemnizațiilor acordate. Astfel, tinerii specialiști în domeniul educației, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior vor primi o indemnizație de 200 de mii de lei, pentru primii cinci ani de activitate. Pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic-post secundar indemnizația a fost majorată de la 96 de mii la 160 de mii de lei.

Menționăm că lipsa cadrelor didactice este una din cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ din Republica Moldova. Potrivit statisticilor, la începutul anului școlar 2022-2023, managerii instituțiilor de învățământ din țară erau în căutarea a peste 2000 de specialiști.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult