Chișinăul nu recunoaște așa-zisele „alegeri prezidențiale” din enclava Nagorno-Karabah
Republica Moldova nu recunoaște așa numitele „alegeri prezidențiale” care au avut loc pe 9 Septembrie, în regiunea Nagorno-Karabah, având în vedere că acestea contravin normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional.
„MAEIE reiterează sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Azerbaidjan în hotarele ei recunoscute internațional”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor externe și Integrării Europene.
Precizăm că așa-numita Republica Arțah, denumită în trecut Republica Karabahul de Munte sau Republica Nagorno-Karabah, este un stat de facto independent, dar nerecunoscut, creat în baza fostei Regiuni Autonome Karabahul de Munte care a făcut parte din componența RSS Azerbaidjan în cadrul URSS. Teritoriul este recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului, care de facto nu mai deține controlul asupra regiunii din anul 1991. De la sfârșitul războiului din Karabahul de Munte în 1994, reprezentanții guvernelor din Armenia și Azerbaidjan au dus tratative de pace mediate de Grupul OSCE Minsk asupra statului regiunii disputate. Azerbaidjanul insistă să-și mențină integritatea teritorială, iar Armenia urmărește prezervarea unor teritorii cât mai întinse din teritoriul său istoric, teritorii încă locuite de armeni, insistând asupra principiului autodeterminării naționale.
Tensiunile în jurul enclavei continuă și astăzi. Astfel, acum două zile, Armenia și Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc joi de mutarea de trupe în apropierea graniței lor comune.