Social

Prețurile ridicate îi determină pe moldoveni să economisească: O metodă ar fi procurarea hainelor de mâna a doua

Prețurile ridicate la resurse alimentare și salariile mici îi determină în continuare pe moldoveni să caute soluții pentru a reduce costurile vieții. Una dintre acestea ar fi procurarea hainelor de mâna a doua. La nivel global, piața hainelor second-hand se va dubla până în 2027 și va ajunge la valoarea de 350 de miliarde de dolari, față de 177 de miliarde înregistrate anul trecut, conform datelor unui raport de specialitate.

wall-street.ro
Sursa: wall-street.ro

Oamenii cu care am discutat spun că deseori preferă să-și cumpere haine din magazinele second-hand, deoarece acolo găsesc lucruri de calitate la prețuri mai mici. Aceștia ne-au mărturisit că achiziționează nu doar îmbrăcăminte, dar și textile pentru casă.

Experții atenționează că astfel de mărfuri trebuie să fie comercializate în locuri autorizate, special amenajate și doar în baza documentelor de însoțire, care arată proveniența acestora.

Jucăriile, încălțămintea uzată, lenjeria de corp, ciorapii și hainele pentru copiii cu vârsta de până la trei ani sunt interzise spre comercializare. În cazul în care mărfurile nu întrunesc condițiile de igienă, cetățenii riscă să se contamineze cu diferite boli de piele, a subliniat într-un interviu pentru Radio Moldova, doctorul în științe medicale, Luminița Suveică.

Medicul atenționează că riscuri pentru sănătate pot avea și substanțelor chimice cu care sunt prelucrate aceste haine.

„Clar că ele trec o prelucrare, dar nu tot timpul acea prelucrare asigură o dezinfectare totală și să nu existe riscuri. De multe ori poate nu este o infecție, dar persoana poate să facă o alergie la substanțele chimice cu care au fost prelucrate. Desigur că trebuie să dețină un certificat de la Centrul de Sănătate Publică despre metoda care s-a folosit, proveniența hainelor. De mâna a doua pot fi hainele mai călduroase care se îmbracă deasupra”, a declarat medicul.

La nivel mondial, în următorii patru ani, este prognozată o dublare a pieței second-hand, de la 177 de miliarde de dolari înregistrate anul trecut, până la 350 de miliarde de dolari, arată datele unui raport de specialitate.

O treime dintre comercianții chestionați în cadrul raportului au declarat că intenționează să reducă producția de haine noi, dacă revânzarea celor existente va continua să aibă succes. Oamenii sunt mai interesați să prelungească viața hainelor decât să cumpere produse noi.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult