Experți: Ce beneficii obține R. Moldova după asocierea la Inițiativa celor Trei Mări
Asocierea Republicii Moldova la Inițiativa celor Trei Mări îi va permite să fie parte a mai multor proiecte transfrontaliere, o va ajuta să se dezvolte din punct de vedere economic, a subliniat la emisiunea „Paralela 47” de la postul de Radio Moldova expertul de la București Robert Lupițu. Pe de altă parte, politologul Octavian Milevschi, precizează că beneficiile asocierii Republicii Moldova la această inițiativă din interiorul Uniunii Europene vor fi tangibile abia după aderarea țării noastre la spațiul comunitar.
Republica Moldova și Ucraina, devenite state asociate a Inițiativei celor Trei Mări, la Summitul de la București din 6 septembrie, ar putea fi parte a mai multor proiecte transfrontaliere în domenii importante, cum ar fi cel energetic sau de infrastructură rutieră, a menționat directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea.
„Ambele state vor reuși să beneficieze de cât mai multe proiecte transfrontaliere, poate dezvoltate în comun cu țările membre al Inițiativei celor Trei Mări, în următorii ani, proiecte pentru regiunea Europei de Est, proiecte axate pe dezvoltarea transportului, dezvoltarea energetică, digitalizarea, dar și securitate cibernetică. Securitatea cibernetică a devenit, odată cu acest summit, una din prioritățile Inițiativei celor Trei Mări”, a explicat Mihai Mogâldea.
Acordarea Republicii Moldova a statutului de țară asociată la Inițiativa celor Trei Mări este încă un pas important pe calea integrării europene și îi permite includerea în proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii, atragerea de noi investiții a declarat redactorul șef al platformei caleaeuropeana.ro, Robert Lupițu.
„Zonele de infrastructură, și rutieră și feroviară și digitală și energetică, tot ce înseamnă conceptul de infrastructură, Republica Moldova are o șansă foarte mare să se racordeze către vest. Prin urmare, anumite proiecte pe care România ca stat participant le poate asuma, le poate sponsoriza, pot include Republica Moldova, pot fi luate în calcul sugestii ale Republicii Moldova”, a declarat Robert Lupițu.
La rândul său, politologul Octavian Milevschi, a menționat că Inițiativa celor Trei Mări vizează doar țările Uniunii Europene. Astfel, Republica Moldova și Ucraina, vor beneficia de statutul de state asociate atunci când vor deveni membre ale Uniunii Europene.
„Moldova și Ucraina sunt binevenite ca state afiliate, observatoare, dar până la urmă eu văd beneficii atinse în cadrul acestei inițiative atunci când Moldova și Ucraina se vor integra plenar în Uniunea Europeană, adică în aproximativ un deceniu, până în 2030, 31, 32, când va fi”, a menționat Octavian Milevschi.
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică a țărilor membre UE din Europa Centrală și de Est. Are scopul de a stimula cooperarea în regiune, accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii și consolidarea independenței energetice. În prezent are 13 state membre, după ce la Summitul de la București din 6 septembrie a fost acceptată și Grecia. Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări asociate ale Inițiativei.