Economic

BNS: În luna august, inflația anuală a ajuns la 9,7%. Cu cât au scăzut prețurile medii de consum

În luna august, inflația anuală a ajuns la 9,7%. Astfel, a fost înregistrată reducerea în continuare a ratei anuale a acesteia, începând cu luna noiembrie a anului trecut, anunță Biroul Național de Statistică. Luna trecută, prețurile medii de consum au scăzut cu 0,1%.

Dintre produsele alimentare cel mai mult s-au ieftinit legumele, cu aproximativ 9 la sută, iar fructele, zahărul și uleiul vegetal cu puțin peste 1%. Totodată, luna trecută au fost înregistrate creșteri de preț la ouăle de găină – cu 17%.

La mărfurile nealimentare, s-au majorat prețurile cu 3,4 la sută la carburanți, iar la confecții cu 0,4%.

În ceea ce privește serviciile prestate populației, alimentarea cu apă potabilă și sistemul de canalizare au avut cea mai mare creștere, de 4%, urmate de transportul de pasageri, cu 3,7 la sută.

Amintim că, cea mai mare inflație, de 34,6%, s-a produs în luna octombrie 2022, după care s-a înregistrat un trend descendent. La sfârșitul anului trecut, inflația a coborât până la 30,2 la sută, fiind cea mai mare din anul 1999. Din luna octombrie 2022 și până în luna august a acestui an, inflația a coborât cu aproximativ 25 de puncte procentuale.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult