Economic

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare scade, dar prețul la orez crește simțitor

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a scăzut în luna august cu 2%, revenind la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, la orez însă au explodat după restricțiile la export impuse de India, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Raportul este publicat lunar, iar acesta măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, indicele global al prețurilor la produsele alimentare a scăzut în luna august datorită declinului înregistrat la uleiurile vegetale, lactate, carne și cereale, care a contracarat avansul prețurilor la orez, până la maximul din ultimii 15 ani, după restricțiile la export anunțate de India.

Prețul mondial al lactatelor calculat de FAO a scăzut cu 4% în luna august, comparativ cu iulie, ca urmare a declinului prețurilor pentru laptele praf, precum și la unt și brânză.

Prețurile la carne s-au diminuat cu 3 la sută. Totodată, indicele prețurilor la uleiuri vegetale a scăzut cu 3% în luna august, în condițiile în care costurile mondiale la uleiul de floarea soarelui s-au micșorat cu aproape 8 la sută pe fondul diminuării cererii la import și ofertei mari.

Prețurile mondiale la cereale au scăzut cu 0,7% în august, comparativ cu luna iulie, în principal ca urmare a unui declin de 3,8 la sută a prețurilor la grâu, datorită recoltelor bune din emisfera nordică, precum și a faptului că prețurile la porumb au atins minimul ultimilor trei ani, grație unei recolte record în Brazilia.

În contrast, prețul mondial al orezului calculat de FAO a înregistrat în luna august un avans de aproape 10% de la o lună la alta, ca urmare a perturbărilor comerciale apărute după decizia Indiei de a interzice exporturile de orez alb. Potrivit raportului, scumpirea zahărului reflectă impactul fenomenului meteo El Nino asupra culturilor de trestie de zahăr din următorul sezon.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult