Republica Moldova construiește linii de înaltă tensiune pentru a-și asigura conexiuni stabile cu România
Conexiunile cu România sunt efectuate prin construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, care ocolește centrala electrică moldovenească din regiunea transnistreană. În același timp, au fost alocate deja resursele din partea Republicii Moldova pentru linia Bălți-Suceava și se pregătește studiul de fezabilitate pentru construcția liniei electrice Strășeni-Iași, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, la Simpozionul Român al Energiei, ce se desfășoară în perioada 11-13 septembrie, la București.
Potrivit oficialului, sunt examinate și alte opțiuni pentru a avea cel puțin trei linii care să permită funcționarea stabilă a sistemului energetic integrat în cel continental, ENTSO-E. Proiectele urmează a fi încheiate înainte de 2030.
Amintim că linia electrică aeriană de 400 kv Vulcăneșți – Chișinău, conform proiectului tehnic, are în total o lungime de 157 de kilometri și se extinde în localități din 8 raioane din sudul spre centrul țării de la Vulcăneșți la Chișinău.
Proiectul este unul pe cât de important, pe atât de impresionant – un proiect similar nu a mai fost implementat în Republica Moldova, în ultimii 30 de ani. LEA Vulcănești-Chișinău are circa 500 de piloni și 3 tipuri de stâlpi, peste 1500 de km sau 1900 de tone de conductoare urmează a utilizate pentru construcția LEA cu sistem trifazat, având 3 conductoare pe fază; 157 de kilometri de fibră optică cu 36 de fibre vor asigura transmiterea sigură și rapidă a datelor.
Proiectul tehnic de construcție a liniei este în proces de verificare și expertizare în cadrul Serviciului de Stat Pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor.