Social

Doctorul familiei// Corelarea scăderii temperaturilor cu pofta de mâncare

Pe măsură ce timpul de afară se răcește oamenii sunt tot mai tentați să mănânce mai mult. Cum este corelată scăderea temperaturilor cu pofta de mâncare vă spune Pavel Cepraga.

Când întâlnesc temperaturi scăzute, mamiferele consumă în mod natural mai multă energie pentru a-și menține temperatura corpului stabilă. Această creștere a consumului de energie determină și o poftă de mâncare accentuată.

Oamenii de știință de la Scripps Research au descoperit un grup de neuroni la șoareci care activează comportamentele de căutare a hranei atunci când sunt expuși la temperaturi scăzute.

În noul studiu, publicat recent în revista Nature, cercetătorii au identificat la șoarecii de laborator un grup de neuroni care funcționează ca un „comutator” pentru acest comportament legat de frig, de căutare de hrană.

Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unor noi terapii pentru sănătatea metabolică și pierderea în greutate.

Autorii studiului menționează că blocarea artificială a celulelor din creier ce răspund de apetit, ar putea contribui la scăderea în greutate, în combinație cu practicarea exercițiilor fizice și respectarea unui regim alimentar sănătos.

Reamintim că potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2016 circa 52% din populația globului suferea de obezitate sau supraponderabilitate.

Aveți grijă de sănătate și consultați medicul de familie sau un dietolog în cazul problemelor de sănătate asociate cu masa corporală.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult