Cultură

Personalitatea săptămânii // Solistul „Zdob și Zdub”, la 50 de ani

Astăzi, 13 septembrie, este aniversat liderul și membrul-fondator al formației rock care în 2022 a intrat în Cartea Recordurilor „Eurovision”, fiind singura din întreaga istorie a concursului ce a ajuns de trei ori în finală, în trei decenii diferite: în 2005 – la Kiev, cu piesa „Boonika bate toba”, în 2011 – la Düsseldorf, cu piesa „So Lucky” și în 2022 – la Torino, cu piesa „Trenulețul”, împreună cu muzicienii Vitalie și Vasile Advahov. Aceste performanțe notabile se atribuie trupei etno-rock „Zdob și Zdub”. Fondatorul ei, artistul Roman Iagupov, astăzi împlinește 50 de ani. Date de referință din cariera sa, aflați din articolul de mai jos.

Roman Iagupov, cântăreț de rock alternativ, fondator și solist vocal al formației „Zdob și Zdub”, Artist al Poporului, s-a născut la 13 septembrie 1973, în orașul Volgograd, Rusia. Când avea vârsta de un an, familia sa se stabilise în localitatea Strășeni. În perioada 1980-1990, a învățat la Școala Nr. 2 din Strășeni. După absolvire, a urmat cursurile Institutului Național de Educație Fizică și Sport (1991-1995; actualmente, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport). În perioada studenției, se ocupa intens și de muzică. Între anii 1995-1996, a activat ca pedagog la Școala Nr. 33 din Chișinău. În anii `80, devine liderul unui grup de adolescenți melomani, dominați de spiritul libertății muzicale, care au creat trupa „Santa Maria”, devenită „Noise”, folosind pentru repetiții subsolul din fosta Școală Nr. 59 din sectorul Buiucani, Chișinău.

În 1994, împreună cu Anatol Pugaci, un fost coleg de clasă, cu Mihai Gîncu și producătorul Igor Dânga, a înființat formația „Zdob și Zdub”. În același an, trupa a apărut pe scenă, alături de una dintre cele mai populare formații rock din acea perioadă „Cuibul”. După Strășeni, Chișinău, București și Kiev, a evoluat în cele mai importante orașe ale lumii, alături de trupe rock de renume mondial: „Red Hot Chili Peppers” și „Soulfly” din Los-Angeles, „The Garbage” din Madison, „Fun Lovin’ Criminals” din New York, „Linkin Park” din Agoura Hills, „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra” din Belgrad, „Biohazard” din Brooklyn, New York, „Rollins Band” din Van Nuys ș.a. La finele anului 1996, împreună cu trupa „Zdob și Zdub”, a înregistrat albumul de debut „Hardcore moldovenesc”, ce conținea 12 piese.

Anii 1997-1998 au fost marcați de activități concertistice intense în republică și în străinătate, având colaborări cu formații rock din România și Rusia. În 1998, împreună cu trupa, a întreprins un turneu de două săptămâni în Germania, în urma căruia s-a produs transformarea artiștilor: renunțarea la duritatea hardcorului american, în favoarea interpretării pieselor într-un stil lirico-melodios, cu trecere spre folk-rock.

În cursul anilor, a înregistrat mai multe albume cu „Zdob și Zdub”, ce conțin piese în română, rusă și engleză: „Tabăra noastră” (1999), „Agroromantica” (2001), „От хардкора до романтики” (2002), „450 de oi” (2003), Ethnomecanica” (2006), „Избранное” (2006), „Basta Mafia!” (2012), „20 de veri” (2015) etc. Alături de trupă, a întreprins turnee în Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Franța, Olanda, Polonia, Serbia, Ungaria, Ucraina. Pe parcursul carierei muzicale, abordează genurile hardcore, rock, rapcore, ethno rock, punk rock, folk rock etc. Piese interpretate, devenite hituri: „Bateți tare”, „M-ai lăsat”, „Видели ночь”, „Hăitura”, „Hora cosmică”, „Bună dimineața”, „Tractorul”, „Dragă Otee”, „Doina haiducului”, „Dj Vasile”, „Nunta extremală”, „Cucușor”, „Miorița”, „Everybody în Casa Mare”, „Moldovenii s-au născut”, „Om cu inimă de lemn”, „Lângă codrii de aramă”, „La o margine de munte”, „La cârciuma de la drum” (cu Loredana și Skizzo Skillz), „Sânziene” (cu Irina Rimes și surorile Osoianu) ș.a.

I-au fost acordate titlurile onorifice „Artist al Poporului” (2020), „Maestru în Artă” (2005) și Medalia „Meritul Civic” (2002). Pentru talent artistic, originalitate și activitate de creație prodigioasă, pentru prestația la Concursul Internațional „Eurovision Song Contest 2022” și contribuție substanțială la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, a fost decorat de președinta Maia Sandu cu Ordinul de Onoare și Diploma de Onoare (2022). Pentru promovarea legăturii puternice între Republica Moldova și România, prin intermediul piesei „Trenulețul”, Consiliul Județean Iași l-a declarat Cetățean de Onoare al județului Iași (2022).

Gabriela Știrbu

Gabriela Știrbu

Autor

Citește mai mult