Clase primare din Chișinău, supraaglomerate. Care e cauza principală
În municipiul Chișinău, clasele din învățământul primar sunt supraaglomerate, având uneori și peste 40 de elevi. Unii profesori spun că fac față numărului mare de copii și le asigură studii de calitate. Din cauza lipsei de spațiu, unele instituții de învățământ nu au putut deschide mai multe clase. Ministerul Educației și Cercetării a anunțat sporuri salariale mai mari pentru profesorii care au în gestiune clase cu peste 35 de elevi.
În acest an, la Liceul Teoretic "Mihai Viteazul" din capitală, au fost deschise 5 clase de-a întâia, iar cea mai numeroasă are 42 de elevi. Reprezentanții instituției spun că numărul mare de elevi se datorează exodului masiv al populației din sate, dar și revenirii unor părinți de peste hotare.
Potrivit directoarei instituției, Nelly Berezovschi, în acest an în clasa I au fost depuse 250 de cereri, dintre care unii copii au fost redirecționați către alte instituții, în lipsa spațiului suficient pentru a deschide mai multe clase. Ea spune că numărul mare de elevi nu este un obstacol în procesul educațional și că, instituția dispune de toate condițiile pentru a le oferi acestora studii de calitate.
„Noi am adaptat sălile de clasă la acele condiții de care are nevoie copilul. Pentru a crea mai mult spațiu, au fost scoase din clasă dulăpioarele pe hol. S-au creat condiții similare pentru 28-30 de elevi, la fel ca și pentru 40-42. Elevul are bancă, are scaun, are aer curat", a afirmat Nelly Berezovschi.
Învățătoarea de la clasele primare Maria Gaburea-Graur, care este și directoare adjunctă a instituției, a precizat că primele două luni sunt cele mai complicate în organizarea și adaptarea la procesul de învățământ, după care, datorită unei bune practici de muncă, un profesor poate gestiona cu succes și 40 de elevi la o lecție.
„La început este mai greu să-i organizăm, dar dacă avem o cultură organizațională, un regim stabil și un orar, credeți-mă, în două luni de școală, reușim să-i adaptăm. Pentru că fiecare știe locul său, spațiul său în această instituție. Acum, recent s-a impus o limită a numărului de elevi în clase, noi nu putem, din lipsă de spații, să deschidem alte clase sau să reformulăm colectivele de clase închegate ani la rând și să diminuăm numărul de copii din clase", a menționat Maria Gaburea-Graur.
În acest an, în municipiul Chișinău, peste 11 400 de elevi au fost înscriși în clasa întâi, cu 1700 mai mulți decât anul trecut, potrivit șefului adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport din capitală, Andrei Pavaloi. Acesta mai spune că 9 instituții de învățământ au solicitat deschiderea unei clase suplimentare pentru înscrierea în clasa I.
Potrivit regulamentului Ministerului Educației, pentru formarea unei clase este necesar un număr minim de 25 de elevi, dar acesta nu trebuie să depășească 30 de copii.