Social

Corespondență Bruxelles// Ierarhiile din închisorile Moldovei: raport al Consiliului Europei

Închisorile au fost deja definite ca o modalitate de a-i face pe cei răi să devină și mai răi. Ele sunt însă un rău necesar și o caracteristică a statului modern, mai ales pe un continent ca Europa unde pedeapsa cu moartea a fost suprimată definitiv. Asta nu împiedică însă organismele independente, precum Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) al Consiliului Europei să ancheteze asupra stării închisorilor în statele membre ale Consiliului Europei și să redacteze câte un raport anual.

Raportul despre Moldova este publicat astăzi: raportul conține constatările unei vizite efectuate în Republica Moldova în decembrie 2022 pentru a examina tratamentul și condițiile de detenție ale persoanelor deținute în închisoare. În acest scop, CPT a vizitat Închisoarea nr. 4 din Cricova, Penitenciarul nr. 13 din Chișinău și Penitenciarul nr. 18 în Brănești.

Nu au găsit cazuri tortură și nici de tratamente violente sau degradante din partea autorităților închisorilor, ci doar cazuri raportate de deținuți de unele îmbrânceli și agresiuni verbale din partea gardienilor.

Condițiile materiale lasă de asemenea de dorit peste tot, în schimb asistența medicală se arată a fi funcțională, chiar dacă e criticată absența frecventă a personalului calificat.

Raportul pune mai degrabă accentul pe violența dintre deținuți, care nu pare a fi bine controlată sau este ignorată de către autoritățile carcerale.

Principala problemă în închisorile Moldovei este însă dată de ierarhiile care se stabilesc între deținuți și care se structurează deseori prin violență și tratamente degradante între deținuții care devin șefi ai ierarhiilor și cei aflați pe treptele inferioare sau - și mai rău - jos de tot. Ierarhii în care administratorii închisorilor nu intervin.

Comisia antitortură îndeamnă așadar Moldova să abordeze persistența ierarhiilor informale ale deținuților și a violenței între deținuți.

**Ierarhiile din închisorile Moldovei **

Marea majoritate a persoanelor intervievate de delegație nu au făcut acuzații de rele tratamente din partea personalului. Cu toate acestea, raportul evidențiază faptul că fenomenul ierarhiei informale a deținuților și violența și intimidarea dintre deținuți care rezultă din acesta rămân în mare parte neabordate, iar închisorile încă nu reușesc să asigure un mediu sigur pentru persoanele încarcerate. Încă o dată, un număr mare de persoane deținute în închisoare au descris delegației CPT atmosfera generală de intimidare și violență creată de liderii penitenciarului informal și de cercurile lor apropiate.

Situația persoanelor considerate a fi „umilite” sau „de neatins”, adică a celor din „casta” cea mai inferioară a ierarhiei informale ale deținuților, rămâne un motiv de îngrijorare serioasă. CPT consideră că asta ar putea fi considerată o încălcare continuă a articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În opinia CPT, această situație nesatisfăcătoare din închisori este direct legată de o serie de factori, mai ales de lipsa cronică de personal de detenție și de dependența de liderii deținuților informali pentru a păstra controlul asupra populației deținuților. În același timp, nu există o evaluare adecvată a riscurilor și nevoilor persoanelor la intrarea lor în închisoare și nici o clasificare a persoanelor pentru a identifica în ce închisoare, bloc sau celulă ar trebui să fie plasate. Condițiile materiale în unitățile vizitate în general au fost precare, multe celule și cămine fiind dărăpănate, murdare și prost echipate. De asemenea, CPT a observat supraaglomerare în mai multe celule din închisorile Chișinău și Cricova. În plus, delegația a observat o distribuție izbitor de inegală a deținuților în cadrul unităților vizitate, situație strâns legată de fenomenul ierarhiei informale a deținuților; anumiți prizonieri privilegiați locuiau în încăperi spațioase sau chiar în apartamente mici formate din mai multe încăperi, cu echipamente funcționale. CPT recomandă ca deținuții să fie distribuiti în mod echitabil în celule și să li se asigure cel puțin 4 m² de spațiu de locuit pe persoană și ca toate celulele/caminele să fie menținute în stare adecvată de reparație și igienă și să fie echipate corespunzător.

În ciuda eforturilor depuse la închisorile Brănești și Cricova pentru a oferi deținuților muncă și alte activități, o proporție semnificativă dintre aceștia nu au fost angajați în nicio activitate cu scop util. Situația este și mai problematică pentru deținuții adulți în arest preventiv de la închisoarea Chișinău, care sunt uneori închiși în celule până la 23 de ore pe zi. CPT ia act de eforturile depuse de personal pentru a oferi asistență medicală de bună calitate persoanelor deținute în penitenciar, precum și pentru a efectua controlul medical al persoanelor nou-internate și pentru a înregistra și raporta problemele medicale detectate la internare sau în timpul închisorii. Cu toate acestea, nivelul de pregătire al personalului medical se arată scăzut și este deosebit de îngrijorător faptul că niciun medic generalist nu a frecventat în ultimul an închisorile Brănești și Cricova.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult