Diaspora

Moldovenii din străinătate, care revin cu traiul în Republica Moldova, vor beneficia de facilități

Moldovenii stabiliți în afara țării, care revin cu traiul în Republica Moldova, vor beneficia de mai multe facilități, printre care sprijin la angajare și susținere în deschiderea afacerilor. Măsurile fac parte din Programul național de stimulare a revenirii acasă și integrarea cetățenilor Republicii Moldova în comunitate, aprobat de Executiv.

Obiectivul esențial al programului este crearea condițiilor europene de viață, care vor motiva cetățenii plecați peste hotare să revină acasă, a subliniat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

„Prin realizarea programului menționat ne propunem să suținem cetățenii care doresc să se întoarcă care decid să se întoarcă în Republica Moldova. Vom veni cu soluții pentru probleme cu care persoanele se confruntă în procesul revenirii. Vom acorda suportul necesar la angajare pe piața muncii și vom facilita accesul la servicii medicale sociale și educaționale. Vom susține lansarea afacerilor de către persoanele revenite și vom valorifica experiența diasporei pentru modernizarea și dezvoltare economică a țării. Programul include un plan de acțiuni care stabilește obiective pe termen mediu și activitățile ce urmează a fi realizate la nivel local și național”, a afirmat Artur Mija.

Programul este elaborat pentru un termen de 5 ani, iar acțiunile prevăzute vor fi reevaluate după trei ani și adaptate în funcție de necesitățile cetățenilor reveniți de peste hotare și a familiilor acestora.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult