Social

Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova, s-a stins din viață

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a decedat miercuri seară, la vârsta de 83 de ani.

Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova

Mircea Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. La 27 august 1991, Parlamentul adoptă Declarația de Independentă prin care Republica Moldova este proclamată „stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”.

În alocuțiunea sa de la tribuna Parlamentului, Mircea Snegur afirmă:

„Farsa de la Kremlin din 2 august 1940 privind formarea R.S.S Moldovenești a fost cu desăvârșire lipsită de temeiuri juridice, constituind o sfidare impertinentă a voinței poporului. Epoca socialista a început pentru moldoveni cu răpiri de teritorii, foamete organizată, colectivizare forțată, iar minciuna, demagogia, duplicitatea au subminat valorile naționale. Au fost stimulate procesele asimilării, migrației dirijate, care urmăreau scopul schimbării structurii naționale si demografice de pe aceste pământuri…”.

A candidat ca independent în alegerile prezidențiale de la 8 decembrie 1991. Neavând oponenți, el a câștigat cu un procent de 98,17% din voturi.

În decembrie 1991, președintele Mircea Snegur semnează actul prin care Republica Moldova intră, ca stat membru (fondator), în Comunitatea Statelor Independente (CSI).

La 2 martie 1992 Republica Moldova devine membră cu drepturi depline a Organizației Națiunilor Unite (ONU) și aproape concomitent este atrasă în conflicte armate cu două regiuni separatiste ale ei - cea transnistreană și cea populată preponderent de găgăuzi. Războiul de pe Nistru a făcut numeroase victime, fiind stopat printr-o convenție semnată la 21 iulie 1992 de Mircea Snegur și președintele Rusiei, Boris Elțin.

La 26 iunie 1995, Republica Moldova este admisă ca membră cu drepturi depline în Consiliul Europei.

Câteva date biografice

Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifănești, județul Soroca. În anul 1956, a absolvit Școala Medie din satul Frumușica, raionul Florești. Studiile superioare și le-a făcut la Institutul Agricol din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1961. A făcut aspirantura la Catedra de fitotehnie a aceluiași institut (1972).

A fost agronom și președinte de colhoz în satul Lunga, Florești (1961-1968), funcționar la Ministerul Agriculturii (1973-1978), director al Institutului de Cercetări Științifice în Domeniul Culturilor de Câmp din orașul Bălți (1978-1981).

În perioada 1981-1985, este prim-secretar al Comitetului Raional Edineț al Partidului Comunist din RSS Moldovenească. În 1985-1989, deține funcția de secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din RSS Moldovenească.

La 26 martie 1989, este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a și a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.

La 29 iulie 1989, Mircea Snegur este ales ca președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești (RSSM), iar apoi la 27 aprilie 1990 ca președinte al Sovietului Suprem al RSSM. În momentul critic din august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor.

La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al republicii. De la 3 septembrie 1990, deține funcția de președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult