NATO și Republica Moldova își doresc consolidarea parteneriatului ținând cont de neutralitatea țării
Din punct de vedere politic și strategic, Republica Moldova aparține familiei democrațiilor europene, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-o conferință de presă comună susținută, la Chișinău, împreună cu premierul Dorin Recean. La rândul său, prim-ministrul a subliniat că vizita oficialului NATO reprezintă un semnal de susținere a țării noastre și a remarcat că intenția Republicii Moldova este să dinamizeze programele de parteneriat cu NATO și cu țările membre NATO.
Secretarul general adjunct al NATO, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, a avut o întrevedere cu premierul Dorin Recean, în cadrul căreia au discutat despre consolidarea parteneriatului.
„Credem că împreună avem cu toții interesul să putem să facem ca pentru întreaga populație Republicii Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc acasă, indiferent de preferința politică, să înțelegem cu toții că viața în Europa democratică și prosperă este preferabilă față de orice altă variantă care poate fi oferită drept alternativă. Uitați-vă la țările baltice, care în urmă cu 30 de ani au ales un drum și lucrurile sunt evidente și cred că acest lucru poate fi făcut și din Republica Moldova, prin integrarea în Europa și printr-o relație cât mai strânsă cu NATO, în perfect respect față de neutralitatea constituțională a Republicii Moldova”.
Totodată, Mircea Geaonă l-a invitat pe premierul Recean în vizită la NATO.
Vizita secretarului general al NATO este un semnal de sprijin al Alianței pentru Republica Moldova, a declarat premierul Dorin Recean.
„Salut declarația Summitului NATO de la Vilnius, unde s-a menționat expres parteneriatul cu Republica Moldova. Obiectivul nostru este să construim o armată la standardele NATO, să avem mai multe exerciții prin care avem această interovariabilitate cu NATO și cu țările membre NATO. Modernizarea sectorului de securitate și dezvoltarea capacități lor sunt priorități și aici vreau să mulțumesc țărilor NATO pentru ajutor în acest sens”.
Mircea Geoană se află într-o vizită de două zile în țara noastră.
Amintim că relațiile Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică s-au activizat odată cu semnarea, în 1994, a Documentului cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace”, implementat de NATO și mai multe Planuri Individuale cu Alianța Nord-Atlantică. Pe parcursul anilor, aliații au sprijinit țara noastră, fără a-i impune să renunțe la statutul de neutralitate.