Externe

Comisia Europeană solidară cu Ucraina. A fost ridicată interdicția exporturilor de cereale ucrainene în cinci țări UE

Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească interdicțiile pentru exporturile de cereale ale Ucrainei. „În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale și alte produse alimentare către Uniunea Europeană, Ucraina este de acord să introducă măsuri pentru a evita o nouă creștere a importurilor în UE”, a anunțat, vineri, Comisia, citată de G4media.

Comisia Europeană a concluzionat că, datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, „au dispărut denaturările pieței în cele 5 state membre care se învecinează cu Ucraina”.

În plus Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile bruște de cantități de cereale.

Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând cu 16.09.2023, măsuri eficiente de control al exportului a 4 grupe de mărfuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre învecinate. Ucraina va prezenta un plan de acțiune cel târziu până la închiderea activității de luni, 18 septembrie 2023.

Totodată, Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin.

„Uniunea Europeană a acționat în mod hotărât și eficient pentru a sprijini exportul de cereale și alte produse alimentare ucrainene, în special prin intermediul benzilor de solidaritate. Succesul acestei acțiuni a dus la distorsiuni temporare pe piețele celor cinci state membre care au o frontieră comună cu Ucraina, ceea ce a condus, la 2 mai 2023, la impunerea de măsuri restrictive temporare asupra unei serii de exporturi de produse alimentare ucrainene. În paralel, a fost creată o platformă de coordonare, care a reunit Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Comisia Europeană. Aceasta a contribuit la dezvoltarea infrastructurii și la creșterea capacității logistice, precum și la eliminarea barierelor administrative în calea exportului de produse agricole din Ucraina” susține Comisia Europeană.

Între timp, Guvernul slovac a anunțat miercuri că va prelungi interdicția asupra importului de cereale ucrainene dacă Comisia Europeană nu-și dă acordul asupra extinderii acestei măsuri după data de 15 septembrie. Și Polonia a anunțat că nu va permite să fie inundată de cereale ucrainene și nu își va redeschide granițele, indiferent de ce decizie va fi luată la Bruxelles.

De asemenea, ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, a declarat că Budapesta va acționa unilateral pentru a-și apăra fermierii, dacă nu va primi un răspuns în favoarea prelungirii acordului.

În aprilie 2023, UE a convenit cu cinci țări să limiteze importul de produse agricole ucrainene. Timp de două luni, grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea soarelui din Ucraina nu au putut circula liber în aceste țări.

Apoi acordul a fost prelungit până pe 15 septembrie. Restricțiile au fost introduse din cauza protestelor fermierilor care s-au plâns de o scădere bruscă a prețurilor de cumpărare la cereale.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult