Expert: Este important ca la guvernare să rămână forțe politice proeuropene, care să continue parcursul european al țării
Demersul privind integrarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este privit de Bruxelles pozitiv, însă este important ca la guvernare să rămână forțe politice proeuropene, care să continue parcursul european al țării, a declarat la Radio Moldova, analistul politic de la București, Mihai Isac. El a mai spus că acest obiectiv poate deveni ireversibil, dacă toate forțele politice de la Chișinău ar semna un acord similar pactului de la Snagov, care a asigurat eurointegrarea României.
„Trebuie să înțelegem că este un proces îndelungat și aceste schimbări de guvern, care vor avea eventual loc după următoarele alegeri, trebuie să nu fie un impediment pentru drumul european. Este important ca la Chișinău să rămână la guvernare forțe politice proeuropene, care să ducă la capăt acest proces început acum câțiva ani. Pentru că și în România, practic, toate forțele politice din opoziție și de la putere au încheiat un pact, Pactul de la Snagov, care a avut drept obiectiv integrarea României în structurile euro-atlantice. Nu a mai avut importanță cine a venit la guvernare, dacă erau de dreapta sau de stânga, obiectivul principal a rămas. Această unitate de opinie trebuie să fie cumva identificată și în Republica Moldova, pentru ca războiul politic intern, care este specific și democrațiilor din Europa, să nu devină un impediment în drumul european al Republicii Moldova”, a declarat Mihai Isac.
Amintim că recent președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat în plenul Parlamentului de la Strasbourg că viitorul Republicii Moldova și al Ucrainei se află în Uniunea Europeană. Ursula von der Leyen a vorbit și despre importanța extinderii Uniunii.
În prezent, Republica Moldova se află în așteptarea evaluării de către Comisia Europeană a îndeplinirii celor nouă condiționalități prevăzute în Avizul de acordare a statutului de țară candidată pentru aderare la blocul comunitar. Comisia Europeană se va întruni în luna octombrie, iar Consiliul European – în decembrie. Atunci va fi anunțată decizia finală, care ar putea să însemne lansarea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.