Externe

România nu va interzice exportul cerealelor ucrainene pe teritoriul său. Marcel Ciolacu: „Înțelegerea a fost că nu vor exista cereri”

România nu va interzice deocamdată importul de cereale ucrainene, așteptând de la autoritățile de la Kiev propunerea de licențiere a patru produse agricole, care au avut până acum interdicție, a declarat astăzi prim-ministrul României, Marcel Ciolacu. În cazul în care vor apărea solicitări de export către România, Bucureștiul va prelungi restricțiile de import pe un termen de 30 de zile.

În cazu unui asemenea demers, premierul român a anunțat că va cere miniștrilor Agriculturii și Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicția importului de cereale ucrainene.

„În primul și în primul rând a fost o discuție pe care am avut-o și sâmbătă și duminică, cu premierul Ucrainei și cu Comisia. Ați văzut, Comisia a solicitat să se vină cu un sistem de licențiere în ceea ce privește exportul de cereale în statele din UE. Pe aceeași logică a venit și prim-ministrul Ucrainei, spunând că va trebui totuși un control riguros. Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicția, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România”, a spus Ciolacu.

Comisia Europeană a anunțat vineri că nu va extinde interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei. Cu toate acestea, Polonia, Slovacia și Ungaria au spus că vor continua să interzică importurile de cereale ucrainene. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a salutat această decizie, dar a subliniat că „Ucraina va răspunde într-un mod civilizat”, țărilor care încalcă legislația Uniunii Europene.

Fermierii din cele cinci țări învecinate cu Ucraina s-au plâns în repetate rânduri de o supraofertă de produse care le afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult