Social

Forumul „Diaspora Invest”. Ambasadorul la Berlin, Aurel Ciocoi a îndeamnat cetățenii din străinătate să revină în țară

Autoritățile îndeamnă cetățenii din străinătate să revină în țară. Acest lucru ar avea un impact benefic asupra dezvoltării Republicii Moldova, a declarat ambasadorul la Berlin, Aurel Ciocoi, la Forumul „Diaspora Invest. Investim Acasă”, desfășurat ieri la Frankfurt. La rândul său, reprezentantul Agenției de Investiții, Igor Ștefănet, a menționat că țara noastră este o destinație atractivă pentru marii investitori.

Forumul „Diaspora Invest. Investim Acasă”, oferă o oportunitate concetățenilor din străinătate să afle cât mai mult despre climatul investițional din țara noastră, despre ofertele pentru mediul de afaceri, a menționat în discursul său inaugural, Ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, Aurel Ciocoi.

Totodată, diplomatul a precizat că concetățenii noștri sunt așteptați acasă.

„V-aș îndemna să vă gândiți nu doar la investițiile directe, care sper că ați putea să le planificați în timpul apropiat în diferite afaceri din Republica Moldova, dar v-aș îndemna să vă gândiți și la posibilitatea revenirii dvs și a familiilor înapoi în Republica Moldova fiindcă țara are o mare nevoie de experiența, expertiza fiecăruia și de practica care ați reușit să o țineți în afacerile sau în activitățile pe care ați avut în cazul nostru în Republica Federală Germană. În altă ordine de ideii aș îndemna organizatorii să extindem pe viitor acest format ca să atragem și potențialii investitori”, a menționat Aurel Ciocoi.

La rândul său, șeful direcției Investiții și Protejarea Investițiilor la Agenția de Investiții din Republica Moldova, Igor Ștefănet, a precizat că săptămânal discută cu reprezentanți ai aproximativ 50 de companii străine, care ar dori să investească în țara noastră. Potențialii investitori apreciază, în primul rând, așezarea geografică, dar și faptul că Republica Moldova are semnate mai multe Acorduri de Liber Schimb, atât cu Uniunea Europeană, cât și cu țări din diferite regiuni ale lumii.

„În toată săptămâna avem o companie străină în Republica Moldova, zeci din ele își setează activitatea la noi în țară, 90% sunt impresionați de ceea ce prezintă Republica Moldova atât ca țară, dar și ca oportunități. Amplasarea noastră geografică ne dă un avantaj considerabil, iar pentru a capitaliza acest am semnat Acordul de Liber Schimb cu peste 44 de țări, ceea ce permite ca companiile care operează în Republica Moldova să aibă acces mai mare la un market mai mare la 800 de milioane de consumatori, un avantaj considerabil”, a conchis Igor Ștefăneț.

Forumul ,,Diaspora Invest. Investim Acasă”, desfășurat ieri al Frankfurt este al doilea, după ce un eveniment similar a avut loc la Milano. Urmează să fie organizate în timpul apropiat la Londra, Dublin și Paris.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult