Externe

România va ataca Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene dacă va bloca din nou aderarea sa la spațiul Schengen

România va ataca Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene dacă, în decembrie curent, Viena va vota împotriva aderării României la Spațiul Schengen, a anunțat astăzi prim-ministrul României, Marcel Ciolacu. Oficialul a precizat că mizează, în acest demers, pe sprijinul partenerilor, Consiliul European, Parlamentul European și Comisia Europeană, care s-au pronunțat pentru aderarea României la zona liberă de circulație Schengen.

”Așteptăm și o decizie a Olandei în ceea ce privește Bulgaria, să vedem dacă putem merge în continuare la pachet. Eu cu certitudine o spun, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spațiul Schengen, voi ataca la CJUE. Dacă este atât de distrus Schengenul, eu nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să își facă ziduri cu sârmă ghimpată și electrice, nu am nicio problemă. Dacă Austria își dorește această abordare cu garduri, să și le plătească, să iasă din Schengen”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Precizăm că Parlamentul European a votat, în iulie, o rezoluție extrem de dură împotriva Austriei pentru refuzul de a acorda României și Bulgariei dreptul de a intra în zona Schengen. Austria blochează acest proces sub pretextul migrației ilegale.

Amintim că, în prezent, toate țările membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul de liberă circulație Schengen, care include, de asemenea, statele non-UE Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Comisia Europeană a evaluat Bulgaria și România ca fiind pregătite pentru a intra în Spațiul Schengen, iar Parlamentul European a susținut în mod repetat aderarea acestora.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult