Social

Calendarul Zilei // La 19 septembrie în Republica Moldova este marcată Ziua Aviației Civile

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 19 septembrie

1648: Pascal a demonstrat existența presiunii atmosferice.

La 19 septembrie 1888, în Belgia a avut loc primul concurs de frumusețe. La partea finală au 21 de candidate, din cele 350, care concurau pentru titlul de „regina frumuseții”. Fetele au fost selectate pentru concurs pe baza fotografiilor trimise juriului. Câștigătoarea a fost o tânără creolă de 18 ani din Guadelupa, Bertha Sucare, care a primit un premiu de 5 mii de franci. Primul concurs mondial de frumusețe a avut loc în anul 1951 la Londra: aici au fost încoronate Miss Univers și Miss World. Cele 30 de concurente au făcut furori când au apărut pe scenă în costume de baie bikini, care nu erau încă cunoscute în Anglia la acea vreme.

1941: În timpul războiului împotriva Uniunii Sovietice, trupele germane cuceresc capitala ucraineană Kiev.

1944: Finlanda și URSS au semnat la Moscova un armistițiu prin care au pus capăt războiului de continuare.

2022: Funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit au loc la Westminster Abbey, Londra. După 10 zile de doliu oficial, la 19 septembrie 2022, la Londra au avut loc funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. La înmormântare au fost prezenți aproximativ 500 de șefi de stat și lideri străini. La slujba de înmormântare de la Capela St George din Castelul Windsor, oficiată de decanul de Windsor, David Coney, au participat aproximativ 800 de invitați. Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată alături de prințul Philip în cadrul unei ceremonii private la care au participat membrii familiei regale. Funeraliile reginei devin astfel, primele funeralii de stat care au avut loc în Marea Britanie de la cele ale premierului Winston Churchill, în 1965.

La 19 septembrie 1944, primul avion a decolat de la Chișinău, iar data de 19 septembrie a devenit Ziua Aviației Civile în Republica Moldova. În anul 1960 a fost finalizată construcția aerodromului „Aeroportul Vechi”, care deservea până la 50 de pasageri pe oră. În 1974 a fost construită noua clădire a terminalului. În anul 1992, Republica Moldova a aderat la Convenția de la Chicago și Acordul de Tranzit, devenind astfel membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Aviației Civile, instituție specializată a Națiunilor Unite pentru probleme de aviație. Ca urmare, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost deschis pentru zboruri internaționale.

Citește mai mult